Θήκη λύρας

Έχει δοκιμάσει κανείς να φτιάξει θήκη για κάποιο μουσικό όργανο; Σκεφτόμουν να κάνω μια θήκη σκληρή για την πολίτικη λύρα. μπορεί κανείς να προτείνει υλικά/τεχνικές για να γίνει με ασφάλεια και ακρίβεια ένα καλούπι από την πλάτη οργάνου; Ενα υλικό που είναι ελαφρύ και πλάθεται είναι ο αφρός πολυουρεθάνης αλλά δεν ξέρω πως δουλεύεται, αν είναι τοξικό και γενικότερα κατάλληλο για κάτι τέτοιο. Υπάρχουν ιδέες; Δεν έχω ιδέα για το πως φτιάχνονται θήκες. Έχει συζητηθεί το θέμα ;

Το κακό με τον αφρό Αλέξανδρε είναι ότι δεν “πλάθεται”.Όταν επιχειρήσεις να τον επεξεργαστείς όταν είναι ακόμα υγρός,δεν φουσκώνει όπως πρέπει,και χάνει τις όποιες ιδιότητές του.Συνήθως φτιάχνεται καλούπι-θήκη ,όπου μπαίνει μέσα ο αφρός και πληρώνει όλα τα κενά.Φυσικά στην ποσότητα που μπαίνει , ο κατασκευαστής υπολογίζει και την διόγκωσή του,ώστε αυτός μετά να μην φουσκώσει την όλη κατασκευή.Αυτό προϋποθέτει μεγάλη εμπειρία,και πολλά πειράματα.Ακόμα σκληρό εξωτερικό περίβλημα από μέταλλο,ή σκληρό πλαστικό,που μπορεί να αντέξουν τις όποιες τάσεις του αφρού,κι όταν ακόμα αυτός στεγνώσει.Γιατί πρέπει να πούμε ότι μια ελάχιστη διόγκωση παρατηρείται και μετά σε βάθος χρόνου,συνήθως στις αλλαγές θερμοκρασίας με πολλή ζέστη και υγρασία. Ελάχιστη διόγκωση μεν, αρκετά ικανή όμως να σου καταστρέψει την θήκη μετά.Υπάρχουν κατασκευαστές που κάνουν θήκες με πατρόν του οργάνου.Πάντως εγώ αν αποφάσιζα να φτιάξω θήκη,θα προτιμούσα να την φτιάξω με πολυεστέρα ενισχυμένο με υαλοϋφασμα (κέβλαρ) , και μονωτικό υλικό μέσα υαλοβάμβακα.

Έφτιαξα μια θήκη για κανονάκι σε ένα νέο παιδί (Μάνος δεν γνωρίζω επώνυμο) στο Καματερό. Ευγενέστατος, θηκη όπως ήθελα. Το κουβεντιάσαμε με καφεδάκι. παράδοση όπως είπε. και η μεγάλη έκπληξη ήταν η τιμή. Καμία σχέση με ότι ξέρουμε στην αγορά. Απο ότι καταλαβα δεν είναι η δουλειά του, αλλα το γουστάρει πολύ.

Αν καποιος θέλει, να τον ρωτήσω, και να σας στείλω το τηλ με ΠΜ.

Ευχαριστώ πολύ.
Νίκο, χθες αγόρασα τελικά έναν αφρό και, αφού κάλυψα το όργανο με πολλές στρώσεις προστασίας ,έβαλα στην πλάτη του αυτό το υλικό. Ετσι είναι όπως τα λες, δεν μπορείς με ακρίβεια να το δουλέψεις. Αφού στέγνωσε αρκετά έτσι ώστε να μπορώ να αφαιρέσω το όργανο, το εσωτερικό του μέρος συνέχισε να διογκώνεται οπότε τώρα πρέπει να το σκάψω και εσωτερικά αν θέλω να το συνεχίσω…οπότε μια τρύπα στο νερό.