Η παλαιότερη ηχογράφηση του κοσμου! (μάλλον)

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ο παλαιότερος “δίσκος” στον κόσμο παρέμενε σιωπηλός. Βέβαια η λέξη “δίσκος” είναι λίγο υπερβολική αφού στην ουσία πρόκειται για ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο το οποίο ήταν το μέσο αποθήκευσης ήχου του πρώτου φωνογράφου που δημιούργησε ο Edison.

First phonograph, 1877_0.jpg

Ο λόγος που κανείς δεν είχε ακούσει στο παρελθόν την συγκεκριμένη ηχογράφηση ήταν το ότι δεν υπήρχε κάποιο μέσο αναπαραγωγής. Και ακόμα και αν υπήρχε, το αλουμινόχαρτο είναι τόσο παλιό και τόσο ευαίσθητο που η οποιαδήποτε απόπειρα αναπαραγωγής θα το κατάστρεφε. Χρησιμοποιώντας όμως τη σύγχρονη τεχνολογία, επιστήμονες από το Lawrence Berkeley National Laboratory κατάφεραν και αναπαρήγαγαν τα περιεχόμενά του χωρίς την παραμικρή φθορά στο αυθεντικό μέσο.
Το αποτέλεσμα; Κάθε άλλο παρά εντυπωσιακό ασφαλώς. Ο ήχος μίας σάλπιγγας, ένας άντρας που γελάει, και ένα απόσπασμα από το “Mary Had a Little Lamb”. Και όλα αυτά με μεγάλη δυσκολία.

Βέβαια ο λόγος του εγχειρήματος ήταν καθαρά ιστορικός αφού για πρώτη φορά μετά από 135 χρόνια το παλαιότερο ηχογραφημένο ντοκουμέντο απέκτησε φωνή. Αυτή τη σπάνια ηχογράφηση του 1878 μπορείς να την ακούσετε παρακάτω, αν και δύσκολα θα καταφέρεις να βγάλεις κάποιο νόημα.

πηγή : πλαίσιο