"Η αθηναϊκή ταβέρνα"

Από τις εκδόσεις “Ίνδικτος” κυκλοφορεί [b]το βιβλίο του Γιώργου Πίττα, “Η αθηναϊκή ταβέρνα”.[/b]

Κατά πρώτον, η ιστορική πορεία της ταβέρνας ως χώρος, περιβάλλον γενικά, και τρόπος διασκέδασης, χωρισμένη σε πέντε περιόδους:
Α περίοδος (1834-1880),
Β περίοδος (1880-1920),
Γ περίοδος (1920-1940),
Δ περίοδος (1940-1974),
Ε περίοδος (1974-2000).
Σε κάθε περίοδο προηγείται μια σύντομη περιγραφή των ιστορικών και κοινωνικοοικονομικών δεδομένων της εποχής μέσα στις οποίες διαμορφωνόταν και η εξέλιξη της ταβέρνας.

Ακολουθεί μια αναφορά στα πιο χαρακτηριστικά πολιτιστικά αγαθά του Ελληνισμού, τα οποία έθρεψε και ανέπτυξε η ταβέρνα, όπως η καντάδα, το ρεμπέτικο, τα αντάρτικα τραγούδια κ.λπ.
Υπάρχουν αρκετές αναφορές σε γνωστές ταβέρνες (όπως του Σαραντόπουλου) και κέντρα, πηγή έμπνευσης αλλά και δημιουργίας των μεγάλων λαϊκών μας δημιουργών, φωτογραφικό υλικό και ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την ταβέρνα στον ελληνικό κινηματογράφο.