Έφυγε σήμερα η μεγάλη ιέρεια του παραδοσιακού τραγουδιού Δόμνα Σαμίου (2012)

“Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι” τώρα τελευταία…

Η δασκάλα μου…

Ανεξίτηλα τα χνάρια της στην μουσική δημοτική μας παράδοση !

Ας την ξεπροβοδίσουμε με το …

Μεγάλη μορφή, μεγάλη δασκάλα, σε εποχές που “σνομπάρανε” την παραδοσιακή μας μουσική, διέσωσε και κοινώνησε στις νεότερες γενιές με επιμονή τα διαμάντια του παραδοσιακού μας πολιτισμού. Πιστεύω ότι ο Θεός αποφάσισε να ανασυντάξει την ορχήστρα τ ουρανού και μαζί με τον Έκτορα και τους παλιότερους μουσικούς θα κάνουνε τρελά γλέντια με σαντουροβιόλια, απτάλικα και καρσιλαμάδες κι όταν τους πιάνει η νοσταλγία για τους ανθρώπους που αφήσαν πίσω θα αρχίζουν τους μανέδες και θα έρχονται στα όνειρά μας!

Ήταν και δασκάλα πάρα πολλών που δεν τη γνώρισαν, αλλά που γνώρισαν το έργο της.

Τουλάχιστον πεθαίνουν και μερικοί που πρόλαβαν να πουν ό,τι είχαν. Η Δόμνα είχε πάρα πολλά. Εγώ, που δεν είχα καμία προσωπική σχέση μαζί της, της είμαι βαθειά ευγνώμων.


[Μια ώρα αργότερα…]

Απορώ που η είδηση σε διάφορες ιστοσελίδες κάνει λόγο για το θάνατο μεγάλης ερμηνεύτριας. Δεν είναι οι ερμηνείες της που την κάνουν σημαντική. Όχι γιατί δεν τις βρίσκω αρκετά καλές, αλλά γιατί το κυρίως έργο της Σαμίου ήταν η έρευνα, η ανακάλυψη τραγουδιών, και η μεταλαμπάδευσή τους (μέσω διδασκαλίας, εκπομπών, δίσκων, συναυλιών κλπ.). Πολλοί που δε θα έδιναν καμία σημασία στη δημοτική παράδοση ή σχεδόν δε θα ήξεραν καν ότι υπάρχει, την πρόσεξαν χάρη και στη Δόμνα. Αυτό είναι το πεδίο όπου η Δόμνα πραγματικά άφησε το στίγμα της. Λέγοντας απλώς ότι τραγούδαγε την περιορίζουμε πάρα πολύ.

θα ζεί μέσα από το έργο της. ακούγεται κοινότυπο, αλλά έτσι είναι. όποτε ακούμε για παράδοση και για έρευνα ο νούς μας θα πηγαίνει στη Δόμνα Σαμίου.

Καλό της δρόμο. Από τους θανάτους που δύσκολα δέχεσαι ότι συνέβησαν.

Μέγιστη Δασκάλα, και γιʼ αυτούς που είχαν την τύχη να την γνωρίσουν προσωπικά, και γι΄αυτούς που τη γνώρισαν μέσω τού μεγάλου έργου της. Εξαιρετική καλλιτέχνις, εντυπωσιακά ανοιχτόμυαλη για την ηλικία της, για τον χώρο στον οποίο κινείτο και για την σχεδόν καθολική καταξίωση την οποία δικαίως απολάμβανε.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Δόμνα Σαμίου για τη διακονία της στην παράδοση.
Ανεκτίμητη η προσφορά της !

Η ιστοσελίδα της με πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της, εδώ.

Τα περισσότερα που διάβασα λένε για ερμηνεύτρια και ερευνήτρια.

Η κηδεία είναι αύριο Τρίτη, στις 15:00 στο νεκροταφείο Νέας Σμύρνης.

Πραγματικα αν δεν ηταν αυτη…πολλα τραγουδια θα ειχαν σβηστει μια για παντα!!!
Καλο της ταξιδι

Το τελευταίο «αντίο» είπαν στη Δόμνα Σαμίου συγγενείς και φίλοιΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 13 Μαρτίου 2012Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2012 17:05

http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4702069
Φίλοι, συνεργάτες και θαυμαστές της συνόδευσαν την κορυφαία ερμηνεύτρια και ερευνήτρια της λαϊκής παράδοσης Δόμνα Σαμίου στην τελευταία της κατοικία την Τετάρτη. Στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης, όπου τελέστηκε η κηδεία της, βρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Μανώλης Μητσιάς και η Μαρίζα Κωχ.

Στεφάνια έστειλαν -μεταξύ άλλων- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Γιώργος Παπανδρέου, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης.

Η σπουδαία ερμηνεύτρια και ερευνήτρια, που συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση καλλιτεχνικών θησαυρών της χώρας μας και είδε το έργο της να αναγνωρίζεται και εκτός ελληνικών συνόρων, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ, καθώς έπασχε από λευχαιμία.

Παράκληση των οικείων της σε αυτούς που θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη της, αντί για στεφάνι, τα χρήματα να δοθούν στο Σύλλογο Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας - Lalibela και στο Κοσμέτειο Ίδρυμα για τις ανάγκες των απόρων Κωνσταντινουπολιτών.