Ευαγγελίδης, παλαιός οργανοποιός

Δεν νομίζω ότι έιναι τυχαίο το όμοιο πατρώνυμο -επώνυμο και η επαγγελματική ενασχόληση.Ίσως να ήταν αδέρφιά.
Πότε τον χρονολογεί ο Ανωγειανακης;

Πάντως παιδιά απ’ ότι ξέρω για τα μαντολίνα του Ευαγγελίδη που διατίθενται πάρα πολύ σπάνια στη πιάτσα, γίνετε πραγματική σφαγή. Στις τιμές εννοώ. Πάντως και στη Κύπρο έχουμε πολύ καλούς κατασκευαστές. Αυτό που έχω δοκιμασμένο και μπορώ να μιλήσω ανεπιφύλακτα για κορυφαίο κατασκευαστή είναι ο Κυριάκος Κυριάκου και ο γιος του Ανδρέας. Μάλιστα έχω την πεποίθηση ότι ο πατέρας φτιάχνει τα καλύτερα σκάφη στον Ελληνικό χώρο και από ότι έχω υπόψη μου πολλοί κατασκευαστές στην Ελλάδα του ζήτησαν να τους προμηθεύει με σκάφη. Τώρα που μεγάλωσε και άρχισε να τον εγκαταλείπει η υπομονή, ανάλαβε ο γιος του Ανδρέας που κατασκευάζει κορυφαία όργανα πολύ προσεγμένα και στη λεπτομέρεια.

ipt
Δυστυχώς ο Φ. Ανωγειανάκης δεν έχει κανένα άλλο στοιχείο πέρα από το όνομα που αναφέρεται σε μια παράγραφο με πολλούς άλλους κατασκευαστές.

Αντιγράφω

Άπο τους μαστόρους, που εχουν συνδέσει το όνομά τους με την ίστορία της κατασκευής οργάνων λαϊκης και έντεχνης μουσικής στην Έλλάδα, αναφέρουμε τους παρακάτω. …
Στην Κύπρο (Λευκωσία): Κυπριανός Χ. Εύαγγελίδης, 'Αντώνιος Γ. Ποσπορίδης κ.α.

παιδιά δεν φαίνονται οι φωτογραφίες του μπουζουκιού στον δικό μου υπολογιστή (βγαίνει το αντιπαθητικό τετραγωνάκι με το κόκκινο Χ). μήπως ξέρει κανείς τι συμβαίνει ? Πρέπει να κατεβάσω κάτι για να τις δώ ?
ευχαριστώ

Δε φαίνονται γιατί απλά δεν υπάρχουν. Το θέμα αυτό είναι παλιό (Σεπτέμβριος 2005), είχε ξεκινήσει πριν τη μεταφορά του φόρουμ στη νέα του πλατφόρμα και ο τρόπος επισύναψης φωτογραφιών ήταν διαφορετικός.

Οι εικόνες χάθηκαν στη μεταφορά, θα το παρατηρήσεις και σε άλλες παλιές συζητήσεις. Ήταν μια “απώλεια” που έγινε εν γνώσει μας.

ευχαριστώ, κρίμα.

Μπάμπη το μπουζούκι του Ευαγγελίδη κατασκευής 1904

1 «Μου αρέσει»

ωραία πράγματα…

“Δωρικής λιτότητας” ομορφιά! :085:
Μου φαίνεται ότι έχει στο καπάκι αυτό το “μαντολινάτο” τσάκισμα! ή κάνω λάθος?

Σε ελαχιστο βαθμό. Είναι μαλλον ίσιο

Ο Γιάννης Τ μου ξανάστειλε τις φωτογραφίες και έτσι στο blog Έλληνες Οργανοποιοί γίνεται μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του μπουζουκιού του Γ.Χ. Ευαγγελίδη κατασκευής 1904 και της πολύ σημαντικής αυτής επισκευής που είχε κάνει. Ευκαιρία να το ξαναθυμηθούμε.

Γιάννη ευχαριστούμε. :109:

Περιμένουμε και άλλα τέτοια (π.χ. το μπουζούκι του Κοπελιάδη που επισκεύασες). :090:

Γεια σας φίλοι,

στο άλμπουμ μου μπορείτε να δείτε δυό τρεις φωτογραφίες από κιθαρόνι ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ του 1913, το οποίο σε λίγες μέρες θα είναι στα χέρια μου. Λεπτομέρεις αργότερα…

Να τη χαίρεσαι την κιθάρα Μπάμπη. Ξέρουμε πληροφορίες για τους παλιότερους ιδιοκτήτες; Στην Κύπρο ξέρω ότι υπήρχαν μαντολινάτες εκείνη την περίοδο, πρέπει να ήταν οι κύριοι πελάτες του Ευαγγελίδη. Η κιθάρα αντέχει ψηλές τάσεις χορδών (συνηθισμένες μεταλλικές) ή είναι φτιαγμένη για εντέρινες ή λεπτές μεταλλικές χορδές;

Η κιθάρα βρέθηκε στο ebay, την είχε κάποιος στην Αμερική και δεν γνώριζε τί είχε, συνεπώς δεν μπορώ να σου πώ για τους προκατόχους. Δεν την έχω ακόμη στα χέρια μου και δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. Σκοπός μου είναι να την αποκαταστήσω λειτουργικά. Μακάρι να αντέξει μεταλλικές χορδές…
Πάντως ενδιαφέρον έχει το ταμπελίνο, στο οποίο αναγράφεται εκτυπωμένο “εν Αθηναι τη” και στη συνέχεια ο οργανοποιός το έχει σβήσει και έχει γράψει με το χέρι Λευκωσία. Μπορούμε να υποθέσουμε δηλαδή ότι ο Ευαγγελίδης διατηρούσε κάποιο εργαστήρι στην Αθήνα και ή αργότερα πήγε κι εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία (οπότε δεν τύπωσε νέες ταμπέλες/εξάντλησε τις παλιές) ή ότι εργαζόταν στην Αθήνα κι απλά έφτιαξε την κιθάρα αυτή στη Λευκωσία.

Πιο πολύ απ’ όλα λάτρεψα το pickguard σε σχήμα καρδιάς !!

Εικόνες από την επισκευή και την κιθάρα του Κυπριανού Ευαγγελίδη 1913 στο μπλογκ μου…

κανένα λαούτο του ευαγγελίδη υπάρχει¨? του κυπριανού φυσικά

kanena λαουτο του ευαγγελιδη κυπριανου υπαρχει

Χαιρετώ την ομάδα και συγχαρητήρια.

Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο περίπου θα μπορούσε να κοστίσει ένα κιθαρόνι κατασκευής Κυπριανού Χ. Ευαγγελιδη.
Θα δω από κοντά ένα πολύ σύντομα και θα ήθελα να έχω μια ιδέα.
Η απάντηση σας θα βοηθήσει πολύ.

Tο όργανο επισκευάστηκε και είναι σε καλή κατάσταση.

Ευχαριστώ.

Δε μπορώ να απαντήσω για το κόστος, αλλά θα παραθέσω τη πτυχιακή εργασία του Χριστόδωρου Μνάσωνος που περιλαμβάνει αρκετές πληροφορίες για τον Κυπριανό Ευαγγελίδη.

1 «Μου αρέσει»

Δυό πραγματάκια από τη πτυχιακή. Στην πρώτη διαφήμηση του Ευαγγελίδη στην εφημερίδα «Φωνή της Κύπρου»

. Αναφέρεται ότι δέχεται παραγγελίες και από Αίγυπτο και Συρία

Δε ξέρω αν η Συρία εδώ είναι η σημερινή χώρα ή η ευρύτερη επικράτεια των Σελευκιδών, αλλά η αναφορά στην Αίγυπτο είναι κομμάτι της εικόνας για το μαντολίνο εκεί με δεδομένη την παρουσία του Τούντα, του δασκάλου του Βασιλάκη αλλά και του Σοφοκλή Παπαδόπουλου (Παπά) αυτή την εποχή.

Επίσης από τη πτυχιακή

Με τον όρο μαντολινάκια προφανώς αναφέρεται σε παιδικά και μάλιστα τα αναφέρει
και ως «οταβίνα » αλλά ο όρος δεν είναι ξεκάθαρος αφού στην πρώτη διαφήμιση με τον
όρο αυτό χαρακτήριζε έτσι τις κιθάρες μικρού μεγέθους. Ίσως ο όρος οταβίνα έχει να
κάνει με όργανα μικρά, κουρδισμένα μια οκτάβα ψιλότερα αλλά χρειάζεται να
διερευνηθεί. Πιθανόν το μπέρδεμα να οφείλεται σε αυτόν που έγραψε τη διαφήμιση, αν
δεν τις έγραψε ο ίδιος ο Ευαγγελίδης. Παράλληλα σε άρθρο69 του κ. Αρτεμίδη για τον
Ευαγγελίδη, που εξετάζεται και πιο κάτω, διευκρινίζεται πως κατασκευάζονται
«μανδολινάκια, τα λεγόμενα οταβίνα» τα οποία όπως τονίζει είναι απαραίτητα «δια τας
μανδολινάτας και κατάλληλα δια μικρούς παίδας και κοράσια» .

Αυτό το έψαξα στο βιβλίο The classical mandolin του Paul Sparks, έχει ένα γλωσσάρι για τα μέλη της οικογένειας του μαντολίνου.

Octavin: a very small mandolin, using the same tuning and notation as the standard instrument but producing notes an octave higher. Its high, penetrating tone was useful to mandolin orchestras, where it took on a role somewhat like that of a piccolo, contributing shrill flourishes to the overall texture.

Αναφέρει επίσης άλλα παρόμοια όργανα : piccolo mandolin, quartini, terzini, τα δυο τελευταία με πηγή το Ranieri

1 «Μου αρέσει»