Ετοιμάζεται μηχανή αναζήτησης ανθρώπων!

Άλλος ένας τρόπος ηλεκτρονικού φακελώματος…

Αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια πρωτοποριακή μηχανή αναζήτησης ανθρώπων.
Ελπίδα της εταιρείας είναι να καταχωρηθούν στη μηχανή έξι δισεκατομμύρια ονόματα.
Η Spock.com έχει ήδη καταχωρήσει περίπου εκατό εκατομμύρια ανθρώπους, με τον αριθμό να αυξάνεται σε καθημερινή βάση μέσα από τη δοκιμαστική έκδοση της μηχανής αναζήτησης στο Διαδίκτυο.
Η επίσημη πλατφόρμα θα κυκλοφορήσει περίπου στα μέσα Αυγούστου.
Η μηχανή αναζήτησης θα είναι παρόμοια με το Google, όπου ο χρήστης εισάγει τους όρους αναζήτησης και λαμβάνει αποτελέσματα σχετικών ιστοσελίδων.

Η διαφορά είναι ότι τα αποτελέσματα θα αφορούν πραγματικούς ανθρώπους.
Αυτή είναι και η κύρια διαφοροποίηση από τις υπόλοιπες μηχανές, σύμφωνα με τον Τζέι Μπάτι, αντιπρόεδρο της Spock.com.
Η πρωτογενής πηγή υλικού και πληροφοριών προέρχεται από τα πολλά sites κοινωνικού περιεχομένου που υπάρχουν σήμερα στο Διαδίκτυο, όπου οι χρήστες δίνουν αρκετά στοιχεία, όπως το MySpace και το Facebook.
Ταυτόχρονα, οι ίδιοι οι χρήστες θα μπορούν να ενημερώνουν τη μηχανή παρέχοντας πληροφορίες για τους εαυτούς τους ή…για άτομα που γνωρίζουν…, ενώ ένα ειδικό πρόγραμμα θα «φιλτράρει» τις πληροφορίες ώστε να περιοριστούν οι λανθασμένες πληροφορίες αλλά και οι ψεύτικες καταχωρίσεις.

Σχετικά με τις ανησυχίες περί προσωπικού απορρήτου, οι ιθύνοντες της Spock.com διαβεβαίωσαν ότι καθένας θα μπορεί να αφαιρεί το προφίλ του από τη μηχανή αναζήτησης εφόσον το επιθυμεί, ενώ θα μπορεί να … ρωτήσει… την εταιρεία για τις “πηγές” απ’ όπου συγκεντρώθηκαν οι προσωπικές πληροφορίες.

Πηγή:http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_16_10/08/2007_199980

Και τι ώρα θα σβήνουν τα φώτα στα κελιά??
Θα μας αφήνουν να διαβάζουμε??

Το τραγούδι άραγε;;

“Στο κελιιιί το διιιπλανό μου
φεεέραν κι άλλον αααδελφό μου…”

Και το μπαγλαμαδάκι;;;

Επιτέλους…(!!!) …το κατάφερε κι αυτό ο Άνθρωπος!!!.. με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας που - ο ίδιος - ανέπτυξε, με τελικό στόχο … την αυτοκαταστροφή του (…γιατί όλα προς αυτή την κατεύθυνση συντείνουν !).
Και μέχρι εδώ καλά…το να καταστρέψει ο άνθρωπος τον άνθρωπο, φαντάζει - θα έλεγα - ως μια εσωτερική ή καλύτερα οικογενειακή υπόθεση…
Από τη στιγμή όμως, που το - υποτίθεται - τελειότερο όν του πλανήτη και - μέχρι αποδείξεως του εναντίον - του σύμπαντος, αυτό, το ίδιο όν που καυχιέται για την πολιτισμική του άνοδο και τα δημοκρατικά ιδεώδη ως απόρροια της υψηλής του νοημοσύνης (σε σχέση πάντα με όποιο ή ότι άλλο γνωρίζει εντός και εκτός πλανήτη) οδηγεί / οδειγείται - όποιο θέλετε διαλέξτε…το ίδιο είναι - στην καταστροφή - εκτός του ιδίου του ανθρώπου - και του πλανήτη (με ό,τι υπάρχει επάνω σ’ αυτόν: χλωρίδα, πανίδα…), ε! αν αυτό δέν λέγεται παραφροσύνη, πείτε μου πως λέγεται…!
Δεν ξέρω αν είμαι λάθος, αλλά το βλέπω κάπως έτσι:

Άλλο είναι να αυτοκτονείς, μέσα στο σπίτι σου, πυροβολόντας τον κρόταφό σου…κι άλλο να αυτοκτονείς, μέσα στο σπίτι σου, ανατινάζοντάς το με όλα τα υπάρχοντά του και…τους συγκατοίκους σου (σύζυγο, παιδιά…).Δεν είμαι ακριβώς εντός θέματος, το ξέρω. Το θέμα ήταν μια συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης κι εγώ το γενίκευσα. Πιστεύω όμως πως, στο “γενικά” είμαι εντός…Ίσως να με επηρέασε και η πρόσφατη διαφήμιση της Greenpeace με το παιδάκι που μας τα “λέει” θυμωμένο και με εχθρικό ύφος…Αν δε με γελά η μνήμη μου ο Καζαντζάκης είχε πει:
“…τον κόσμο αυτόν, δέν τον κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας…
μόνο τον δανειστήκαμε από τους απογόνους μας…”
Με μια αράδα λέξεις, έχουμε τη “συνταγή” του πως πρέπει να “φιλτράρουμε” καθε τι που κάνουμε για το ζην…άποψή μου.

Ευχαριστώ και …συγγνώμη που σας κούρασα.

Το θεμα της επιδρασης της καθε νεας τεχνολογικης εξελιξης εχει τεθει απο πολλα χρονια και αποτελει σημειο τριβης διαφορετικων αποψεων και κσσμοθεωριων.

Η δημιουργια μιας παγκοσμιας μηχανης αναζητησης ανθρωπων, ειναι νομιζω αναποφευκτο βημα στην εξελιξη της ανθρωπου οπως αυτη καταγραφεται

Νομιζω οτι οι προλαλησαντες βιαστηκαν να υιοθετησουν ακραιες θεσεις για το συγκεκριμενο εργαλειο, χωρις να εμβαθυνουν ουσιαστικα στις οποιες καινοτομιες αυτο θα φερει στις κοινωνιες του μελλοντος.

Πραγματικα θα ηθελα να ακουσω την επιχειρηματολογια που τεκμηριωνει τις κραυγες περι κελιων, φυλακων κτλ αλλα και τις οποιες εναλλακτικες προτασεις μετρων που ενδεχομενα θα εμποδιζαν την αναπτυξη και εφαρμογη του συγκεκριμενης η οποιασδηποτε αλλης αναλογης καινοτομιας.

Μια και εγώ ξεκίνησα το θέμα, ας ξεκαθαρίσω πως δεν αντιμετωπίζω την τεχνολογία ούτε ως πανάκεια δια κάθε νόσον … αλλά ούτε και ως πανούκλα.

Το θέμα μας εδώ είναι η ιδιωτική ζωή του ατόμου, η οποία είναι απαραβίαστη
( Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας - καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα των προσωπικών του δεδομένων, ενώ το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο είναι απόλυτα απαραβίαστο κλπ.),
από την άλλη όμως τα δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης τηλεφωνημάτων, φαξ, διαδικτυακών επικοινωνιών ή σάρωσης μηνυμάτων που αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απομυθοποιούν τα περί ελευθερίας και απορρήτου της ιδιωτικής ζωής μας.

Επιπλέον η κοινοτική οδηγία (και προς την Ελλάδα) επιβάλλει να γίνονται όλα αυτά και πολλά περισσότερα: καταγράφονται όλα τα στοιχεία των κλήσεων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας (συμπεριλαμβάνονται οι αναπάντητες και τα γραπτά μηνύματα), δηλαδή πότε, από ποιο σημείο, επί πόση ώρα και με ποιον συνομιλήσαμε ή επιχειρήσαμε να συνομιλήσουμε, σε ποιον στείλαμε και ποιος μας έστειλε SMS, φαξ ή e-mail, επίσης πότε, από πού και για πόση ώρα συνδεθήκαμε με το Internet, ποιες ιστοσελίδες επισκεφθήκαμε, ποια αρχεία κατεβάσαμε κλπ.

Άρα υπάρχει ιδιωτική ζωή ή για ποια προστασία της ιδιωτικής ζωής μιλάμε;;

Η γκαγκστερική απαγωγή των Πακιστανών π.χ. με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο τις ιδιωτικές συνομιλίες τους ή οι έγκλειστοι στο Γκουαντανάμο και στο Αμπου-Γκράμπι χωρίς ή με κατασκευασμένα ενοχοποιητικά στοιχεία δεν είναι συνάνθρωποί μας κι αυτοί, δεν πρέπει να μας απασχολούν αυτά τα εφιαλτικά «σενάρια», στα οποία καθένας εύκολα μπορεί να εμπλακεί, ειδικά όταν ο καθένας μπορεί να δώσει «πληροφορίες» για οποιονδήποτε συνάνθρωπό του;
Οι αστυνομικές αρχές, εξάλλου, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αρχεία χωρίς την άδεια από δικαστική αρχή και προκειμένου να διερευνηθούν «αδικήματα» όπως η εξύβριση, η δυσφήμιση ή και απλές παραβάσεις του ΚΟΚ!
Άρα το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή των πολιτών αποδυναμώνεται ουσιαστικά…
Θεωρώ μάλιστα πως καθόλου δεν χρειάζονται “εναλλακτικές λύσεις”.

Να συζητήσουμε και για το κόστος του φακελώματος;;;
Πρέπει να το αναφέρουμε γιατί τα λεφτά είναι πάρα πολλά!
Υπολογίζεται ότι κάθε εταιρεία τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να δαπανήσει περίπου 180 εκατομμύρια για την εγκατάσταση ενός τέτοιου αρχείου τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, ενώ το λειτουργικό κόστος ετησίως προκειμένου να μη χαθεί ούτε μια κλήση μας από και προς τους υποψήφιους τρομοκράτες είναι περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ.
Ποιος πληρώνει; Πάντως όχι «η εταιρεία» γιατί αυτό θα ήταν μια τεράστια και ανεπίτρεπτη ζημιά για τα κέρδη της.
Η οδηγία δίνει δύο διεξόδους για το πρόβλημα: πρώτον, την επιδότηση των εταιρειών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με δυο λόγια, θα πληρώσουμε εμείς οι ίδιοι το φακέλωμά μας…
Δεύτερον, παρέχεται η δυνατότητα στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να εμπορευτούν τα προσωπικά στοιχεία μας για εμπορικούς σκοπούς για να βγάλουν τα έξοδα.
Μας έρχονται λοιπόν εκείνα τα ατελείωτα spam στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο , τα μηνύματα και οι κληρώσεις για πλούσια δώρα στο κινητό μας ή πολλά άλλα…

Και γιατί όλα αυτά, άραγε;
Για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας";;;
(Μόνο που σηκώνει πολλή συζήτηση τι είναι και τι όχι τρομοκρατία και τι νομιμοποιείται να γίνεται στο όνομα της καταπολέμησής της…)

“Είναι άλλο πράγμα να ξέρεις πολύ καλά ότι οι αρχές των ΗΠΑ ελέγχουν και λογοκρίνουν οτιδήποτε γράφεται γι’ αυτούς και είναι άλλο αυτό να αποδείχνεται με τον πιο χειροπιαστό τρόπο. Ετσι όπως αποκαλύφτηκε άτομα που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές της CIA και του FBI μπήκαν και διόρθωσαν άρθρα της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας( Wikipedia) σε θέματα που αφορούσαν το Ιράκ, ή τη φυλακή του Γκουαντάναμο, σύμφωνα με ένα νέο πρόγραμμα εντοπισμού των συντακτών που παρεμβαίνουν. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα WikiScanner αποκάλυψε ότι από ηλεκτρονικούς υπολογιστές της CIA διορθώθηκε ένα κείμενο που αφορούσε την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Ενα γράφημα για τις απώλειες άλλαξε και προστέθηκε η σημείωση ότι… οι αριθμοί είναι απλώς εκτιμήσεις. Επίσης, από υπολογιστές της CIA αλλάχτηκε η βιογραφία του πρώην αρχηγού της υπηρεσίας, Γουίλιαμ Κόλμπι. Εξάλλου, χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή του FBI κάποιος άλλαξε το άρθρο για τη φυλακή του Γκουαντάναμο, αφαιρώντας αεροφωτογραφίες και δορυφορικές φωτογραφίες. Ο ίδιος ο προγραμματιστής δημιουργός του WikiScanner είπε πως το έφτιαξε «για να δημιουργήσει μικρές καταστροφές στις δημόσιες σχέσεις εταιρειών και οργανισμών που αντιπαθεί». Μας είναι άγνωστα τα ειλικρινή ή όχι κίνητρα του δημιουργού του συγκεκριμένου προγράμματος αλλά ξέρουμε πολύ καλά εκείνα των οργανισμών - υπηρεσιών του ιμπεριαλισμού. Δεν είχαμε ποτέ καμία αυταπάτη…”
Από την εφημερίδα “Ριζοσπάστης” 19.8.2007

Γιατί είναι αναπόφευκτο (μήπως υπονοείς και θετικό;) βήμα στην εξέλιξη του ανθρώπου η εν λόγω μηχανή; Και αν κατάλαβα καλά δε μιλάμε για ένα (ακόμα) ψαχτήρι κοινωνικών σχέσεων, φίλων, αντι-μοναξιάς, κλπ. Εδώ μάλλον έχουμε να κάνουμε για ένα παγκόσμιο ρουφιάνο στην γιγάντωση του οποίου θα έχουμε λόγο και ευθύνη όλοι όσοι εμπλακούμε.

Θα ήθελα να καταλάβω πώς εννοείς “καινοτομία” το εν λόγω εγχείρημα, για να μπορέσω να σου αντιπροτείνω καμιά δεκαριά εναλλακτικούς τρόπους διαχείρησης παρόμιων πληροφοριών, ή καλύτερα μη ύπαρξης των.
Ο αέρας που αναπνέουμε τείνει να γίνει το τελευταίο ελεύθερο αγαθό. Όλα τ’ άλλα έχουν ή σιγά-σιγά θα (ξε)πουληθούν.

Για τον Ιωάννη , σε τι πιστεύεις ότι θα φανεί χρήσιμη η μηχανούλα αυτή , για να σε βρεί το φιλαράκι σου να σου γυρίσει τα δανεικά?
Συγκέντρωση στοιχείων σήμερα , λίγο DNA στις μεθεπόμενες ταυτότητες (μπά και αρωστήσουμε και δεν προλάβουν να μας γιατρέψουν), κανα τσιπάκι με gps μη πως χαθούμε στο δρόμο (να δεις που θα πληρώνουμε μόνοι μας για όλα αυτά) και μεσα σε λίγα χρονάκια θα ξέρουνε και που και πότε και γιατί στραβοκατούρησες.
Και λοιπόν ? θα ρωτήσεις εύλογα , no problem , μέχρι να τους ενοχλήσεις ,αν όμως νοιώσουν κάποια απειλή ή αν νομίζουν ότι την ένοιωσαν , τότε φίλε θα χτυπήσει την πόρτα σου κάποιος που δεν θα είναι ο γαλατάς.
Τα υπόλοιπα για τους κοινωνιολόγους και λοιπούς αναλυτές , εγω απλώς αρέσκομαι στο να κινδυνολογώ.:082: