Ενδιαφέρον site για παλιές ελληνικές κιθάρες

Ενδιαφέρον όντως (τουλάχιστον η σελίδα με τις φτγρ των οργανοπαιχτών, δεν περιηγήθηκα πιο πέρα).

Μια θετική λεπτομέρεια είναι η πολύ προσεγμένη λατινική μεταγραφή των ονομάτων.

Παρατηρώ ότι στη φτγρ 5α η κιθάρα φαίνεται αρκετά καθαρά να έχει τέσσερις έξτρα χορδές, όχι τρεις.

ναι εχει κανει πολυ ωραια δουλεια ο μαγκας. επισης εχει μια συμπαθητικη εκτελεση του ‘‘αποψε ειναι βαρια’’ απο καποιους ελληνοαμερικανους και καποιες ηχογραφησεις του Ιορδανη απο μαγαζι(?)

Το “αστέρι” της σελίδας, κατά τη γνώμη μου, είναι η αναφορά κάποιου Innes, στελέχους της ΧΜΒ, 1930, σχετικά με τις σχέσεις της εταιρίας με τον αντιπρόσωπό τους. Δίνει πολυτιμότατες πληροφορίες για πάρα πολλά θέματα της ελληνικής αγοράς δίσκων της εποχής.

Ο δημιουργός της σελίδας, ο Hugo Strοtbaum, είναι βαθύτατος γνώστης της ελληνικής δισκογραφίας από τις πρώτες, οθωμανικές ηχογραφήσεις μέχρι τον 2ο πόλεμο, αλλά και βαθύτατος γνώστης της ανατολικής μουσικής γενικότερα. Έχει διδάξει οθωμανική μουσική σε Παν/μιο της Κων/λης (εκτός από Ελληνικά, ξέρει και Τουρκικά) και παίζει και μπουζούκι πολύ καλά, σαν άριστος μαθητής του Τσομίδη που υπήρξε. Η σελίδα αξίζει να την περιηγηθείτε διεξοδικά, αλλά βέβαια θα χρειαστεί χρόνος.

Υπήρχαν και δεκαχορδες κιθάρες, μια από αυτές έπεσε στα χέρια ενός φίλου μου.
Πολύ δύσκολο να παιχτεί, άλλη φιλοσοφία, άσε που δεν γνωρίζουμε αρκετά για τα διαμετρηματα των χορδών και το κουρδισμα. Για την ιστορία αναφέρω ότι κάναμε και δύο βίντεο στο YouTube (κάνε αναζήτηση για δεκαχορδη) για να ακουστεί ο ήχος της, αν και δεν κράταγε το κουρδισμα.

Η σελίδα πολύ ενδιαφέρουσα