Εκμάθηση ρεμπέτικης - λαϊκής κιθάρας - Αθήνα

Καλησπέρα σας,

θα ήθελα να μου προτείνεται - αν γνωρίζετε - κάποιο ωδείο ή κάποιον καλό δάσκαλο ρεμπέτικης κιθάρας στην Αθήνα.

Υπάρχει στην Πάτρα (Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών) ένα τμήμα εκμάθησης Αστικής Λαϊκής Μουσικής-Ρεμπέτικου
Τραγουδιού το οποίο φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρων αλλά δυστυχώς για μας είναι στην Πατρα!

Νομίζω οτι κάτι αντίστοιχο θα έψαχνα και στην Αθήνα.

Αναμένω τις συμβουλές σας!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

καλώς ήρθες!
στο ωδείο αθηνών, στο τμήμα ελληνικής μουσικής, διδάσκει ο ισίδωρος πάτερος (και μπουζούκι). επίσης στο δημοτικό ωδείο νίκαιας διδάσκει ο νώε ζαφειρίδης (ας επιβεβαιώσουν όσοι ξέρουν αν κάνει και κιθάρα). το πρώτο είναι ακριβό, στο δεύτερο είναι περιορισμένες οι θέσεις. δεν χάνεις τίποτα να ρωτήσεις, είναι εξαιρετικοί και οι δύο.
ιδιαίτερα μαθήματα παραδίδει ο σπύρος γκούμας από τους πιο γνωστούς, επίσης υπάρχουν αρκετές αγγελίες στο ίντερνετ αλλά και στο φόρουμ, ακριβώς στην ενότητα που έβαλες κι εσύ το παρόν θέμα.
καλό ψάξιμο, και κυρίως καλή μελέτη!
νίκος

1 «Μου αρέσει»

Να προσθέσω ανάμεσα σε όλους τους πανάξια προαναφερθέντες και τον Κώστα Σταυρόπουλο, ο οποίος διδάσκει φέτος στο Μουσείο Λαϊκών οργάνων .

φιλε μου περα απο το δασκαλο που θα βρεις, εγω θα σου προτεινα (εκτος απο τη μελετη δρομων-πιασιματων στην κιθαρα) προσεκτικη μελετη των πρωτων εκτελεσεων των τραγουδιων. δηλαδη να βαζεις στο VLC ( το οποιο εχει και πιο αργη αναπαραγωγη) καποιο κομματι και να το παιζεις μαζι τους. πολλα τραγουδια ειναι ‘‘κουρδισμενα’’ πιο χαμηλα ή πιο ψηλα ισως αυτο σε ταλαιπωρισει λιγο με το να κουρδιζεις συνεχεια την κιθαρα. παρολαυτα θα μαθεις πολλα γιατι παιζουν πολυ μαστορικα οι παλιοι. κατι που εγω καταλαβα σε σχεση με το ρυθμο, αν σε ενδιαφερει η συνοδεια, ειναι οτι ολα τα ζεμπεκικα ειναι διαφορετικα τονισμενα, με λιγα λογια η κιθαρα ακολουθει τη φωνη και το στιχο. για παραδειγμα, αλλιωτικο ζεμπεκικο τα μπλε παραθυρα και αλλιωτικο το φτωχο κομπολογακι μου. τελος υπαρχει ενα πολυ ωραιο βιβλιαρακι (εκτος απο αυτο του δημητρη μυστακιδη που τα σπαει) , του κωστα κουκουλινη που λεγεται μεθοδοι και τεχνικες στη λαικη κιθαρα.ειναι μικρο και πολυ περιεκτικο.

υπάρχει και το amazing slow downer που είναι ακριβώς για αυτή τη δουλειά, με λούπες και αλλαγή τονικού ύψους.
πάντως κανένα από τα δύο βιβλία (τα οποία όντως έχουν πολύ καλό υλικό) δεν αναφέρεται στον τρόπο παιξίματος, πώς τις κινήσεις των χεριών. ίσως επειδή αυτό έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να γίνει μέσω ενός βιβλίου -ίσως ούτε καν βίντεο. αυτό μόνο με ζωντανό “κλέψιμο” ή διδασκαλία γίνεται.

Ο Νώε έχει φύγει από την Σχολή Λαϊκής μουσικής του δήμου Νικαίας,και έχει πάει στην σχολή του δήμου Χαϊδαρίου θαρρώ.Εσύ καλέ μου liga rosa δεν κάνεις μαθήματα; εγώ πάντως σε συστήνω ανεπιφύλακτα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας και για το χρόνο σας!

Εχω ξεκινήσει ήδη την έρευνα και σύντομα θα καταλήξω!

Ευχαριστώ και πάλι!!!

νίκο (ν) ευχαριστούμε για την πληροφορία! και για την πάσα, αλλά η αγγελία μου είναι στο φόρουμ κι όποιος ενδιαφέρεται την βλέπει.

@liga rosa πιστευω ο καθενας μπορει ναπαιξει με τον τροπο του…καποια στανταρ πραγματακια δεν ειναι δυσκολο να τα μαθεις (πχ αντιχειρας στο μι μπασο σε ορισμενα ακκορντα, κοψιμο μπασου με το μικρο δαχτυλακι). απο εκει και περα τα πιασιματα ειναι στανταρ, εννοω στα περισσοτερα ακκορντα το πιασιμο και η θεση των δαχτυλων ειναι de facto. σιγουρα ο δασκαλος θα βοηθησει αλλα και η προσωπικη μελετη ειναι σημαντικη. επιπλεον υπαρχουν αρκετα βιντεο με παλιους κιθαριστες, ετσι ωστε μπορει κανεις να δει το στυλ. το σημαντικο (το οποιο εμαθα απο το βιβλιο του κουκουλινη) ειναι να σκεφτεις οτι παιζεις 2 οργανα. μπασο και κρουστα. ετσι θα εχεις βαρβατη αρση και στακατη μποτα. απο κει και περα βαζεις και τις μπασογραμμες σου.αλλα μην το παρακανεις γιατι ειναι λιγο βαρετο

αυτά ακριβώς, πώς να πιάνεις τα ακκόρντα χωρίς μπαρέ (σκέφτεσαι δύο όργανα, μπάσα και καντίνια ξεχωριστά), πώς να παίζει το δεξί λαουτίστικα ή ουτίστικα, να μην παίζεις τη μι καντίνι (γκολές), κλπ. αλλά και γενικά η τοποθέτηση και η κίνηση, η χαλάρωση και η ακρίβεια.
το πρώτο βίντεο το είχα κι εγώ υπ’όψιν μου, στο δεύτερο μόνο η κομπανία δεν φαίνεται… επίσης εδώ (3 μέρη) ο δέδες!

spam on μια χορταστική συνέντευξη, με τη συμμετοχή του ακατονόμαστου σε σεμινάριο κιθάρας προς αποφυγήν… spam off

οντως λαθος μου, στο δευτερο δεν φαινεται τιποτα…βασικα το παραθεσα επειδη εχει ωραιες μπασιες. τα βιντεο με τον μεγιστο Δεδε την εχω υποψιν μου. να βαλω και γω καποια τραγουδιακια που πιστευω πως ειναι προς μελετη…



https://www.youtube.com/watch?v=DymZ_uZ9CB8https://www.youtube.com/watch?v=xq_m7ste8t0
https://www.youtube.com/watch?v=kVn02voVvpE