Εκμάθηση Μπεντίρ

Καλησπέρα παίκτες και παίκτριες! Μου έχει καρφωθεί τον τελευταίο καιρό να δοκιμάσω δύο όργανα που μοιάζουν αρκετά. Μπεντίρ και ηπειρώτικο ντέφι. Από όσο υλικό έχω καταφέρει να βρω συμπέρανα ότι με το μπεντίρ μελλοντικά θα κολλήσω πιο εύκολα σε μια παρέα που θα παίζει Ρεμπέτικο, ανατολίτικο, μικρασιατικό ,παραδοσιακό ή ακόμα έντεχνο τραγούδι. Έχω πολλές απορίες, τι ρόλο παίζει το μέγεθος , το όργανο είναι καλύτερα να είναι σπο φυσικό δέρμα ή συνθετικό με κλειδιά κουρδισματος; υπάρχει κάποιος δάσκαλος; λαστ μπατ νοτ λιστ επειδή είμαι αχρείος και δεν εχω καμία επαφή με τα κρουστά και αλλά ουτε κάποια εμπειρία στο παίξιμο οποιουδήποτε μουσικού οργάνου τι επίπεδο δυσκολίας θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει το εν λόγο όργανο; αυτά για αρχή!!! Ευχαριστώ εκ των προτέρων, υπομονή και στέι σέιφ αδέρφια!

Όπως με όλα τα κρουστά, το συνθετικό είναι πιο αξιόπιστο σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες, αλλά το δέρμα πιο ωραίο!

Εκτός από κλειδιά κουρδίσματος, κυκλοφορεί και μια άλλη εξαιρετική πατέντα, η σαμπρέλα. Σε κάποιο σημείο στα χείλη του οργάνου υπάρχει μια σαμπρέλα, καλυμμένη από το δέρμα. Φουσκώνεις τη σαμπρέλα, κι αυτή τεζάερει το δέρμα. Δεν έχω προσωπική πείρα (δεν παίζω κρουστά), αλλά όσους έχω δει να το έχουν λένε ότι σώθηκαν.

Μόνο που πρέπει να κυκλοφορείς με τρόμπα.

1 «Μου αρέσει»

εκτός κι αν ξέρεις ότι λειτουργεί τζάκι.

Δεν είναι τόσο καλός τρόπος:

Πρώτον, πρέπει να 'χεις τζάκι! Αν είναι καλοκαίρι με υγρασία, δύσκολο να βρεις.
Δεύτερον, είναι κάπως βίαιη μέθοδος και δεν ξέρω αν κάνει καλό στο όργανο. Αυτό που κάνει είναι ότι στεγνώνει το δέρμα σχετικά γρήγορα.
Τρίτον, άμα συνεχίσει η υγρασία θα πρέπει να κάνεις αυτή τη δουλειά όλη την ώρα.

Υπάρχει η ηλεκτρική κουβέρτα, που είναι πιο ήπια από το τζάκι ή τη σόμπα ή το σεσουάρ, αλλά παίρνει περισσότερη ώρα και πάλι δε γλιτώνεις από την ανάγκη να το ξανακάνεις κάθε τόσο.

Η σαμπρέλα δεν έχει κανένα από αυτά τα μειονεκτήματα. Αν έχει άλλα, δικά της, δεν το ξέρω.

Ε, το είπαμε!

Έχω ένα τουμπελέκι τούρκικο, μεταλλικό με πλαστικό διαφανές. Κουρδίζοντάς το (είχα φροντίσει να βρώ πατέντα ώστε να κουβαλάω και το κλειδάκι, σφηνωμένο κάπου) δεν αντιμετώπισα ποτέ κανένα πρόβλημα. Ένα άλλο τουμπελέκι, μεγάλο κι αυτό όπως το πρώτο, είναι πήλινο, δώρο από Σιφνιό φίλο. Δέρμα, κολλημένο πάνω στον πηλό με κόλλα. Χωρίς τζάκι, απλά δεν παίζει.

Αν δεν το 'λεγες, δε θα θυμόμουν ότι έχω κι εγώ ένα πήλινο τουμπελέκι. Επίσης δώρο, πιθανόν από Σίφνο πάλι. Εξαιρετικής ομορφιάς, αλλά καθόλου λειτουργικό.

Είναι καλό να έχεις δύο όργανα, ένα λειτουργικό και ένα όχι: παίρνεις πάντα το λειτουργικό, και ξεμπέρδεψες! :slight_smile:

Ακριβώς!

Ναι, αλλά το “όχι”, είναι εξαιρετικής ομορφιάς (και το δικό μου!) και κρίμ’ απ’ το θεό…

αν έχει τριβόλια στο πάλκο…

1 «Μου αρέσει»