Δημοπρασία

Όποιος μπορεί ας βοηθήσει παιδιά.

Ψάχνω να βρω πληροφορίες γιά το θέμα:
«Δημοπρασία σε εκκλησιαστική ή κρατική περιουσία τη περίοδο της ελληνικής επανάστασης»

Τι θα μπορούσε να εννοεί ο στίχος:
«…θα πάω στη Κοντοβάζαινα πουν΄η δημοπρασία
πάω να χτυπήσω τα χωριά»;

Ευχαριστώ

Κώστα, πολύ κοντά είσαι. Πρόκειται για δημοπρασία φόρων: τους τελευταίους δυό η τρείς αιώνες της Τουρκοκρατίας, όταν είχαν αποδυναμωθεί οι κρατικοί μηχανισμοί συλλογής φόρων, ο σουλτάνος προκειμένου να μαζέψει γρήγορα όσα περισσότερα και όσο ευκολώτερα μπορούσε, έβγαζε σε δημοπρασία τους υπό συλλογή μελλοντικούς φόρους μιάς περιοχής. Λεφτάδες διάφοροι της περιοχής χτυπούσαν τη δημοπρασία προσφέροντας ένα ποσόν ο καθένας και ο νικητής (πλειοδότης) υποχρεωνόταν να δόσει αυτό το ποσόν εφάπαξ στον σουλτάνο, ποσόν που κάλυπτε τους φόρους της περιοχής μέχρι τον θάνατο είτε του σουλτάνου είτε του υπέρ ού η κατακύρωση. Από εκεί και πέρα ο νικητής του διαγωνισμού «μεριμνούσε» για τη συλλογή χρημάτων από τους (φουκαράδες) κατοίκους κάθε χρόνο και αυγάτιζε τα λεφτά του μέχρι τη λήξη της συμβάσεως. Ένα λαχείο, δηλαδή, που συνήθως βέβαια κέρδιζε πολλά. Και ακόμα και την εποχή της επανάστασης, το κράτος (του σουλτάνου…) λειτουργούσε και πολλοί ενδιαφέρονταν όχι για την απελευθέρωσή τους από αυτό αλλά για την προσωπική τους (οικονομική) ευδοκίμηση…

Όμως, δεν είμαι σε θέση να σου υποδείξω σχετική βιβλιογραφία.

Ευχαριστώ πολύ Νίκο γιά τις πληροφορίες σου!
Θα βρώ τώρα άκρη ψάχνοντας πιστεύω.

Μετά από 16 χρόνια θα τη βρήκε ο άνθρωπος την απάντηση.
Ας τη βάλουμε εδώ να υπάρχει:

Γιαννάκη, τί τα φόρεσες, τα γιορτινά σου ρούχα,
και το σελάχι το χρυσό, τ’ αργυρογαζωμένο,
μη σε κάλεσαν για νουνός να στεφανώσεις;
-Δεν με καλέσαν για να πάω νουνός να στεφανώσω,
(ν) ο Ντεληγιάννης μου ’γραψε, μέσα από την Αθήνα,
να πάω στην Κοντοβάζαινα, που ’ναι δημοπρασία,

να πάω να πάρω τα χωριά στην Κάτω Γορτυνία,
να μην τα πάρει ο δήμαρχος κι ο μπέης ο αστυνόμος
και χάσουμε την εκλογή.

Δημοπρασία: ήταν μια διαδικασία εκλογικού χαρακτήρα. Δηλαδή εξαγόραζαν με δημοπρασία την εκλογική βούληση των κατοίκων εκάστοτε χωριού. Τοιουτοτρόπως άπαντες οι κάτοικοι, ήσαν υποχρεωμένοι να ψηφίσουν, αυτόν που υποστήριζε ο πλειοδότης αυτής της δημοπρασίας, ο οποίος ενεργούσε για τον δικόν του πολιτικό. Εδώ στη συγκεκριμένη δημοπρασία ο Γιαννάκης Καραλής ήταν τοπικός παράγοντας και αντιπρόσωπος του Θεοδώρου Δεληγιάννη, από τα Λαγκάδια Γορτυνίας.

4 «Μου αρέσει»

Αυτό, ναι! Γιατί στην περίοδο της τουρκοκρατίας, η λέξη δημοπρασία ήταν ακόμα ανύπαρκτη (ή εκτός κοινής χρήσης σε λαϊκά στιχουργήματα), όπως βεβαίως και τα δήμαρχος και αστυνόμος.

1 «Μου αρέσει»