Δάσκαλος ή ωδείο;

Καλησπερα στην ομορφη παρεα του ρεμπετικου.
Θα ηθελα την γνωμη σας πανω σε ενα θεματακι που εχω,ειμαι 32 ετων και θελω να ξεκινησω μαθηματα
μπουζουκιου(οχταχορδο)Με την μουσικη και γενικα με οργανα ασχολουμαι απο πολυ μικρος,αλλα ποτε δεν πηγα
σε δασκαλο(το γιατι ειναι αλλο θεμα)
Ξεκινησα να μαθαινω μονος μου αρμονιο,κατοπιν εμαθα να ψιλο παιζω ντραμς,και στην συνεχεια σε ηλικια 12 ετων γραφτηκα σε φιλαρμονικη και εμαθα τρομπετα,.
Το θεμα μου ειναι οτι ξερω να παιζω οργανα,ξερω τις νοτες αλλα δεν ξερω να παιζω και παραλληλα να διαβαζω τις νοτες,πρεπει δλδ να δω πρωτα τις νοτες και μετα να παιξω το κομματι.
Αυτο οφειλεται στο οτι δεν ειχα ποτε δασκαλο,θα μου πειτε φιλαρμονικη τι εμαθες?πως εμαθες τρομπετα?
εκει παιδια το προβλημα ηταν σοβαρο,ο δασκαλος που ειχαμε ηταν ασχετος εντελως δεν μας εμαθε τιποτα,το μονο που ηξερε ηταν να κραταει μια μπακετα και απλα να μας δινει το ρυθμο.
ο δευτερος δασκαλος που ηρθε ηταν πολυ καλος αλλα εγω δεν μπορουσα να παω στα μαθηματα τις ωρες που εκανε αυτος μαθημα,ετσι την τρομπετα την εμαθα απο τους πιο παλιους,μου εδειξαν πως πανε οι νοτες στα κλειδια τις τρομπετας και μετα σιγα σιγα μονος μου εμαθα τα πρωτα εμβατηρια,ολα αυτα χωρις να διαβαζω καθολου παρτιτουρες,ολα με το αυτι δλδ.
Το πρωτο μου μπουζουκι,και η πρωτη επαφη με το οργανο εγινε στην ηλικια των 11 αλλα αυτο κρατησε για πολυ λιγο γιατι δεν ειχα καποιον να μου δειξει τα πρωτα βηματα,επαιζα λιγα κομματακια οτι ακουγα δλδ,και ολα πανω στην μια χορδη,και αυτο ειχε σαν αποτελεσμα να με κουραζει και σιγα σιγα να απομακρυνομαι απο το οργανο.Το μπουζουκι το αφησα για πανω απο 15 χρονια,αλλα ποτε δεν βγηκε απο την καρδια μου.
Το θεμα μου ειναι οτι τωρα το εχω παρει πολυ ζεστα και θελω να ξεκινησω μαθηματα,θα ηθελα να μου πειτε μπορει και σε αυτην την ηλικια να “σπασουν” οι κομποι στα δαχτυλα που λεμε? η ειναι δυσκολο? (σιγουρα και το ξερω θα θελει πολλη δουλεια)και οσο αφορα τα μαθηματα τι ειναι καλυτερο σε αυτην την ηλικια δασκαλος? η ωδειο? το λεω αυτο γιατι εχω ακουσει πολλα για τα ωδεια,αλλα και απο πλευρας δασκαλων εχω ακουσει και τρελες τιμες.Συγνωμη για το μεγαλο μηνυμα απλα οπως γραφω και πιο πανω το εχω παρει ζεστα το θεμα και θα ηθελα καποια βοηθεια αν καποιος γνωριζει.
Ευχαριστω εκ των προτερων

Μα δεν είναι πρόβλημα αυτό! Σε κλασική ορχήστρα θα ήταν. Στο μπουζούκι ίσα ίσα το ότι διαβάζεις νότες -έστω και όχι ταυτόχρονα- είναι ήδη πλεονέκτημα.

Αν εχεις τοσο καλο αφτι οσο περιγραφεις (ωστε να καταφερεις να μαθεις τρομπετα μονο με το αφτι), μη φοβασαι τιποτα.

Πάντως αν έχεις σκοπό να μάθεις μπουζούκι να πας καλύτερα σε δάσκαλο και όχι σε ωδείο. Όλα καλά με τα ωδεία, αλλά για την λαϊκή μουσική δεν κάνουν δουλειά. Αν θες και καλό δάσκαλο και είσαι στον Πειραιά, στείλε μου π.μ. Αυτός δείχνει και νότες πολύ καλά και σε μαθαίνει να διαβάζεις και ταμπλατούρα και είναι οικονομικός

ξεκινησα να μαθαινω μπουζουκι στα 56 χρονια μου χωρις να εχω καμια προηγουμεη επαφη με το οργανο και σε 1,5 χρονο παιζω μια χαρα 25 κοματια.μη φοβασαι για τα δακτυλα .σιγα σιγα με τις ασκησεις και το καθημερινο παιξιμο ανοιγουν…
θεωρω οτι οι νοτες ειναι απαραιτητες διοτι μαθαινεις πιο γρηγορα και σωστοτερα γιατι εχεις το μετρο και τη χρονικη διαρκεια καθε νότας…επισης μαθαινεις ευκολωτερα τους δρομους και την αλλαγη τονικοτητας…ξεκινησε λοιπον με δασκαλο οπως εισαι και συντομα θα παιζεις τραγουδια και θα γουσταρεις…

Και στο ωδείο δάσκαλος διδάσκει.

Δεν είναι πιο ακριβό;Πχ εγώ πήγαινα σε ωδείο και έδινα ένα ποσό για 45 λεπτά τη βδομάδαΦέτος έκανα μάθημα στο σπίτι με τον ίδιο δάσκαλο,για 1 ώρα με σχεδόν τα ίδια χρήματα

Έτσι ακριβώς.Το παν είναι ο σωστός,δάσκαλος.Το θέμα με το ωδείο είναι το αν σε ενδιαφέρει,πέρα από την γνώση,το να έχεις και ένα αποδεικτικό σπουδών,π.χ. θεωρίας, αρμονίας,οργάνου κ.λ.π.Με τον δάσκαλο μόνο,δεν δίνεις εξετάσεις. Τις οποιεσδήποτε εξετάσεις,πάλι μέσω κάποιου ωδείου θα τις δώσεις,πληρώνοντας τα αντίστοιχα δικαιώματα.Για το μπουζούκι συγκεκριμένα δεν παίρνεις πτυχίο τελειώνοντας,αλλά αποδεικτικό σπουδών.

Στο νεο φαληρο μενω,θα το κοιταξουμε φιλε μου!σε ευχαριστω!
\

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 23:04 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 23:01 —

Και μονο αυτο που ειπες οτι ξεκινησες στα 56 μου αρκει.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 23:06 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 23:04 —

Στο νεο φαληρο μενω,θα το κοιταξουμε φιλε μου!σε ευχαριστω!

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 23:15 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 23:06 —

Δεν εμαθα σκριβως με το αφτι να παιζω τρομπετα,μου εδειξαν καποια πραγματα οι παλιοτεροι μουσικοι κι εγω σιγα σιγα εβγαζα τα κομματια μονος μου.
Εκει που εμαθσ καθαρα με το αφτι ηταν στο synthesizer ολα τα κομματια που παιζω λαικα και ξενα τα εχω βγαλει ολα μονος μου.
Με το μπουζουκι οσο καλο αφτι κι αν εχω,δεν τα καταφερνα με τα δαχτυλα και με την πενα,μου φαινοταν λιγο δυσκολο να μαθεις να παιζεις σωστα απο μονος σου,δεν ξερω μου φαινεται πιο δυσκολο στον τροπο παιξιματος ειδικα οι συγχορδιες και τα ταξιμια

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 23:21 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 23:15 —

Ουτε οι σπουδες με ενδιφερουν ουτε το πτυχιο.Δεν θα δουλεψω και σε ορχηστρα,για μενα θελω να μαθω, να παιζω τα κομματια και να γουσταρω αυτο θελω μονο.
Τις ελευθερες ωρες βγαζω τραγουδια στο synthesizer και μου αρεσει,θα ηθελα αυτο να μπορουσα να το κανω και στο μπουζουκι.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 23:31 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 23:21 —

Ναι αλλα ψιλο κολαω οταν βλεπω πολλες διαισεις η υφεση μαζι στην αρχη του πενταγραμμου,αυτα δεν τα ξερω, π.χ αγορασα ενα βιβλιο του ξαρχακου το ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ οταν πηγα να παιξω τα τραγουδια στο synthesizer δεν μου εβγαιναν σωστα,οταν εβαλα το cd απο το ρεμπετικο τα κομματια τα επαιζα οπως ακουγονται στο cd απο το βιβλιο δεν μου εβγαιναν σωστα,καταλαβες τι θελω να πω? αυτα θελω να μαθω βασικα,να μπορω να διαβαζω σωστα μια παρτιτουρα η ταμπλατουρα

Αλλο ταμπλατουρα, αλλο παρτιτουρα. Απο την ταμπλατουρα μονο δεν μπορεις να βγαλεις τιποτα αν το συγκεκριμενο τραγουδι δεν το εχεις “στ’ αφτια σου” που λεμε, δηλαδη αν δεν το εχεις ξανακουσει, αν δεν σου ειναι γνωστο. Στην παρτιτουρα αντιθετα, καθως σημειωνονται οι αξιες και ο ρυθμος, μπορεις να παιξεις κατι χωρις να το εχεις ξανακουσει ποτε. Για το μπουζουκι, εχω την αισθηση οτι το πιο σημαντικο ειναι το πρωτο, εσυ το αφτι το εχεις εξασκησει ετσι κι αλλιως, με λιγη καθοδηγηση στην τεχνικη και με τη θεωρια που θα σου μαθει ο δασκαλος, θα τα καταφερεις συντομα.
Ακριβως επειδη εχει εμπειρια απο οργανα, μαλλον ο δασκαλος θα σου ταιριαξει καλυτερα, γιατι το μαθημα θα ειναι εξατομικευμενο πληρως, ωστε να επιμεινει εκει που δυσκολευεσαι και να προσπερασει τα σημεια που σου ειναι ηδη γνωστα. Λογω της ενασχολησης σου με την τρομπετα και τα πληκτρα, τα δευτερα θα ειναι αρκετα, μολις εξοικειωθεις λιγο με το οργανο θα το διαπιστωσεις.

,
Αυτο πιστευω κι εγω,οτι με δασκαλο θα ειναι.καλυτερο απο το ωδειο,απλα το προβλημα ηταν οτι ακουγα αρκετα τσιμπιμενες τιμες απο διαφορους,
και σκεφτομουν να παω σε ωδειο λογο οικονομικου.
Και το αλλο ειναι οτι πρεπει να αγορασω κι ενα μπουζουκι,γιατι αυτο που εχω εχει σοβαρα προβληματακια
Παντως εκανα μεγαλη βλακεια που το αφησα τοσα χρονια,δεν λεω ολα τα οργανα ωραια ειναι αλλα για μενα το μπουζουκι ειναι στην κορυφη,και ακολουθουν τα υπολοιπα.