Φίλε Νικολάρα, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.
Η ινδοευρωπαϊκή θεωρία δεν είναι απλώς αυτό που φάνηκε σ’ έναν Άγγλο δημοσιογράφο-περιηγητή. Ούτε περιορίζεται στην επισήμανση ομοιοτήτων.
Είναι μια συγκροτημένη θεωρία, με λεπτομερείς κανόνες, η οποία είναι αποδεκτή από το σύνολο της επιστημονικής (γλωσσολογικής) κοινότητας, για τον απλό λόγο ότι είναι επιβεβαιώσιμη. Οι ομοιότητες που παρατήρησε ένας δημοσιογράφος-περιγηγητής ήταν απλώς το έναυσμα.
Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι οι Εβραίοι, λ.χ., είναι κάτοικοι της ίδιας ευρύτερης περιοχής αλλά η γλώσσα τους δεν ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια, ανήκει σε άλλη οικογένεια, μαζί με άλλες γλώσσες με τις οποίες μοιράζεται κοινές ρίζες και κοινούς κανόνες. (Για να μην πω για τη γλώσσα των Βάσκων, επίσης μη ινδοευρωπαϊκή, η οποία γενικώς αποτελεί μια αινγματική εξαίρεση.)
Επίσης, μην ξεχνάμε ότι οι αρχαίοι Έληνες, ακόμη κι ο σοφός Σωκράτης , ζούσαν σε εποχές βαθιά προεπιστημονικές. Κανείς δεν περιμένει από τους αρχαίους να διαψεύσουν ό,τι έχει υποστηριχτεί με τα μεθοδολογικά εργαλεία της επιστήμης των δύο τελευταίων αιώνων.
Αυτά επιγραμματικά. Αν ήμασταν γλωσσολογικό φόρουμ θα μπορούσαμε να επεκταθούμε περισσότερο (αλλά βέβαια σε γλωσσολογικό φόρουμ δε θα άνοιγε καθόλου τέτοια συζήτηση!).