Για σάζι και ταμπουρά

ΠΑΙΔΕΣ ΧΑΙΡΕΤΑΙ.
ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΥΤΗΚΑΤΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΟΥ.
ΑΠΛΑ ΑΝΟΙΞΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΔΙΟΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΤΑΜΠΟΥΡΑ-ΣΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ, ΤΗΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ!
ΠΑΙΖΩ ΣΑΖΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 1,5 ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΕΧΕΙ ΚΤΑΚΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ!ΞΕΡΩ ΗΔΗ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ:
KARTSIGIAR
DESTINIGIAR
XIZAZ
KIOORDILI XIZASKIAR
XIZSKIAR
SABAX
OUSAK
XOUZAM
NIAVED
RAST
ΘΑ ΜΕ ΕΝΔΙΕΦΕΡΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΔΙΕΞΟΔΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΥΦΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΣΕΙΣ!!
(ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΚΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΩ ΑΝΑΚΥΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΗΜΙΤΟΝΙΑ . . . ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ!)
ΠΑΙΔΕΣ ΤΟΥ REBETIKO TA ΛΕΜΕ!

…giasasa pedia…

exo mia aporia.
…mpori ena mpouzouki kai ena sazi na kanoun peksoun mazi?

gia peste mou…
an oxi, giati oxi

alexis,
frankfurt

Γεια σου Αλέξη

κανονικά ένα οργανο συγκερασμενο οπως το μπουζουκι δεν μπορει να παιζει μαζι με ενα οργανο οπως το σαζι που εχει διαφορετικα διαστηματα. Αυτο θα πει οτι οι φθογγοι που παραγονται στο μπουζουκι δεν ειναι ακριβως ιδιοι μ’εκεινους που παραγει το σαζι, και τα δυο οργανα μαζι δεν θα εναρμονιστουν.

Αλλα το σαζι έχει μετακινουμενους μπερντεδες, οποτε μπορεις να «συγκερασεις» το σαζι προκειμενου να εχει τα ιδια διαστηματα με το μπουζουκι – αλλα ετσι το ακουσμα δυσκολα θα σου θυμισει σαζι.

Όπως σας έχω ήδη πεί, είμαι 35 χρονών, κι έχω αρχίσει να ασχολούμαι με το 3χόρδο μπουζούκι με δάσκαλο εδώ και 8 μήνες. Το’ χω ερωτευθεί το όργανο.

Αγόρασα συνοδεία του δασκάλου μου ένα καλό όργανο της τάξεως των 600 ευρώ από τον Μάτσικα, και πριν ένα μήνα αγόρασα και έναν φοβερό τζουρά πιό ακριβό.

Ο τζουράς αυτός είναι φοβερά μαλακό όργανο, με αποτέλεσμα όταν τον πιάνω στο χέρι να μην θέλω να τον αφήσω. Το μόνο που λίγο με δυσκολεύει είναι το δεξί χέρι λόγο του προστατευτικού που έχει για τις χορδές.

Σε σύγκριση με το μπουζούκι μου, ο τζουράς είναι τόσο μαλακός, που σκέφτομαι μήπως το πάω πίσω το μπουζούκι και πάρω ένα καλύτερο και πιο μαλακό. Ο δάσκαλος μου λέει ότι το μπουζούκι μου έχει πολύ καλό ήχο, αλλά εγώ αισθάνομαι ότι το παίξιμο του αριστερού χεριού στον τζουρά είναι παιχνίδι σε σχέση με το μπουζούκι.

Δύο ερωτήσεις και συγγνώμη για τον μακροσκελή πρόλογο, αλλά έτσι για να καταλάβετε με ποιόν μιλάτε:

Μήπως το μπουζούκι είναι κατασκευαστικά πιο σκληρό όργανο από τον τζουρά, και άρα η αλλαγή του δεν θα μου δώσει λύση;
Μήπως γνωρίζεις κάποιον καλό κατασκευαστή μπουζουκιών, μιά και έχω τρέλλα με τα καλά όργανα; Διάβασα την συνέντευξη του Παναγιώτη Βαρλά και μάλλον πρέπει να είναι κορυφαίος, αλλά σκέφτομαι μήπως απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια σας,
Πόντιος

Φιλε μου δεν ειναι υποχρεωτικο οτι καποιος καλος
κατασκευαστης φτιαχνει μονο αριστουργηματα.
Υπαρχει περιπτωση να παραγγειλεις οργανο με τα
ταδε ξυλα κλπ και να βγει πατατα. Υπαρχει περιπτωση να παραγγείλεις οργανο με τοσα ευρω (π.χ. 1.800) να πηγαινεις μια φορα τη βδομαδα και να “επιβλεπεις” και ξαφνικα ο μαγκας να το πουλησει σε ενα “Αμερικανο” ή σε καποιον που το ειδε και το ερωτευτηκε και του σκασε 2.500 ευρω.
Οι παθοντες απο τους μαστορες -που κατα τα αλλα ειναι φιλοι και
συμπαθεις- (σλουρπ, γλυψιμο…) εχουν αν διηγηθουν ατεέιωτες τετοιες ιστοριες.

Τωρα αποσπασματικα σου αναφερω τα εξης :
Εχω δει μπουζουκι του Καρανδρεα του Ζηση και εχω παθει. Εχω ενα του Θαναση του Μητρεντση απο Θεσ/νικη που ειναι φανταστικο.
Εχω διεκδικησει να παρω καποιο αλλο τριχορδο του
Ρεμουνδου -τελικα το χασα- που ηταν κι αυτο πολυ καλο μπουζουκι, κλπ κλπ …
Τα μπουζουκια ειναι σαν τις ωραιες γυναικες,
καθενα εχει τη χαρη του …

Γιώργο,

Τα ονόματα των κυρίων που αναφέρεις δεν τα γνωρίζω, όπως είπα είμαι πολύ καινούργιος στο χώρο του μπουζουκιού αλλά την έχω ψωνίσει. Που (σε ποιούς κατασκευαστές) θα πρότεινες να ψάξω για ένα αξιοπρεπές τρίχορδο.

Κατά την γνώμη σου, ο τζουράς είναι φύσιν “μαλακότερο” όργανο από το μπουζούκι, ή εξαρτάται πάλι από την κατασκευή του. Σίγουρα είναι πιο μαλακό στο δέξί χέρι, αλλά η ερώτηση μου αφορά κυρίως το αριστερό.

Ευχαριστώ.

Ο τζουράς είναι πράγματι πιο μαλακό όργανο. Ο λόγος είναι απλός: μικρότερο μήκος χορδής, που σημαίνει λιγότερο σφίξιμο για να φτάσει στο ΡΕ. Μάλιστα, ένας απ’ τους τζουράδες του πατέρα μου είναι τόσο μαλακός (λόγω μεγέθους πάντα) που χάνει λίγο σε ένταση και παράλληλα “ξύνει” πολύ στα τάστα, γι’ αυτό τον κουρδίζω συχνά σε ΜΙ.
Οσο γι’ αυτά που σου λέει ο Γιώργος πιο πάνω, έχει ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο. Εχω δει μπουζούκια “πατάτες” από όλους ανεξαιρέτως τους οργανοποιούς. Κι ακόμα έχω δει καλά μπουζούκια από μαστόρους όχι ιδιαίτερα γνωστούς. Το θέμα είναι ότι όσο πιο καλός είναι ο μάστορας τόσο πιο λίγες είναι οι πιθανότητες να βγει το μπουζούκι μάπα. Οταν μάλιστα το πληρώσεις αδρά ο καλός (σωστός) μάστορας θα σε “καλύψει” από …ακρότητες.
Προσοχή! Ενας ακριβός μάστορας δεν είναι απαραίτητα και καλός. Οπως σ’ όλους τους χώρους, και στο χώρο των οργανοποιών υπάρχουν αεριτζήδες. Οταν αποφασίσεις να πάρεις μπουζούκι, είτε παραγγελία είτε έτοιμο, ρώτησε, άκουσε, μη βιάζεσαι.
ΑΝ

ʼρη,
Αυτό που θα ψάξω από τον Σεπτέμβριο και μέτα είναι να βρώ έναν αξιόπιστο μάστορα να μου φτίαξει ενα ευήχο τρίχορδο, απλό τελείως χώρις πολλά πολλά σχέδια και ομορφάδες πάνω του.
Μήπως θα μπορούσες να μου προτείνεις κάποιον(ους) καλούς μαστόρους να τους επισκευθώ.
Αν μένεις Αθήνα, και αφού έχω ολοκληρώσει την πρώτη επίσκεψη σ’ αυτούς που θα μου προτείνεις θα θυσιάζες ένα απογευματάκι να πάμε παρέα να με βοηθήσεις στην τελική επιλογή και μετά να κάνουμε κι έναν μεζέ; (Αν μένεις Αθήνα φυσικά).
Ευχαριστώ,
Ισαάκ.

Παντως Ισαάκ…αν το μόνο πρόβλημα σου είναι το πόσο μαλακό είναι το μπουζουκάκι προτού το βγάλεις σε αχρηστία δώστου ακόμα μια ευκαιρία και πάντο σε κάποιον κατασκευαστή για να στο “σουλουπώσει”.Μπορεί να έχει λιγάκι “πάρει” το μανίκι ή να θέλουν λίγο κατέβασμα οι χορδές.Αν ο ήχος του είναι καλός μπορεί ο κατασκευαστής να κάνει τις απαραίτητες επεμβάσεις στο μανίκι έτσι ώστε να γίνει ευκολόπαιχτο…

Νίκος

Νίκο,
αύριο το απόγευμα θα το πάω στον Μάτσικα, να μου το μαζέψει λίγο και βλέπουμε.
Ο ήχος του είναι πολύ γεμάτος, γενικά το όργανο “μιλάει” καλά απ΄ ότι λένε οι γνώστες και είναι το πρώτο μου τρίχορδο οπότε δεν θα τα παρατήσω εύκολα.
Ευχαριστώ,
Ισαάκ.

Επανέρχομαι στον αρχικό τίτλο της κουβέντας περί σαζιού και ταμπουρά. Να μια καλή πρωτοβουλία :

http://www.in.gr/ath/mscenes/article5287.asp

Δεν ήξερα ότι ο Γράψας είναι ταμπουρατζής…!!!

Η αλήθεια είναι ότι και εγώ με ένα λαούτο τον θυμάμαι αρχές του '90 στο “Ραβάναστρο” της Δημητσάνας (Αμπελόκηποι).

Οχι ρε παιδιά! Ταμπουράς είναι το βασικό και αρχικό του όργανο, με αυτό φτιάξανε με το ούτι του Τσιαμούλη τις Δυνάμεις του Αιγαίου και με αυτό ως βασικό του όργανο έχει βγάλει και έναν προσωπικό του διπλό δίσκο. Σε όλες τις φωτογραφίες, ταμπουρά κρατάει ή βαρεί. Φυσικά μπορεί να παίζει και λαούτο, αλλά σίγουρα και ταμπουρά.

Ναι, έχει κυκλοφορήσει και βιβλίο του Νίκου Γράψα με τίτλο “Ταμπουράς, μέθοδος διδασκαλίας” .
Έχει ασκήσεις για τη χρήση του ταμπουρά, αναφορά γενικά στη μουσική παράδοση της Μεσογείου και 40 τραγούδια.

Και βέβαια, στη μουσική ομάδα “Δυνάμεις του Αιγαίου” υπάρχει και ο ταμπουράς.

Μετά από πολύ καιρό είπα να συνεχίσω αυτό το θέμα.

Στην εφημερίδα το Έθνος είχε την προηγούμενη εβδομάδα ένα βιβλιαράκι.“Οι ρίζες των Ελλήνων” είναι ο τίτλος και είχε αφιέρωμα στους Πόντιους.Στην σελίδα 107 δείχνει έναν άντρα να κρατάει ένα όργανο.Ταμπουράς είναι αν δεν κάνω λάθος.Όποιος έχει αγοράσει την εφημερίδα σήμερα και έχει και scanner,αν θέλει ας ανεβάσει αυτήτην φωτογραφία για να την δούμε όλοι.Αν επιτρέπεται φυσικά.

Βρε Gilles να τη δούμε τη φωτογραφία, αν έχει κάποιο εθνογραφικό, οργανολογικό ή άλλο ενδιαφέρον. Κατά τα άλλα φωτογραφίες, ελαιογραφίες, γκραβούρες και σκίτσα Ελλήνων ή Ελληνίδων που κρατούν ταμπουρά, περιλαμβανομένων και Ποντίων, υπάρχουν σε βιβλία, μουσεία, σε οικογενειακά άλμπουμ ή στο ιντερνέτ, αρκετές χιλιάδες. Πάντως, δεν βλέπω γιατί να μην επιτρέπεται το ανέβασμα, μουσικό όργανο είναι.

Μιλώντας για ταμπουράδες μόλις σήμερα ανακάλυψα έναν ταμπουρά από Μουριά και κερασιά(μοιάζει με Μπουλγαρί)σε χωριό της Λακωνίας, κατασκευή του 1903.Αναμένετε υλικό.

Ταμπουρα ειχα παιξει περυσι οταν κατεβηκα στο χωριο μου ( Κορωνη Μεσσηνιας ). Ηταν μιας κοπελας απο το μουσικο σχολειο της Καλαματας και μου το δανεισε… Πολυ τη βρηκα μ αυτο το οργανο.

Ειχα πετυχει στο myspace εναν σχετικα νεο παιδι , οργανοποιο που απ οτι φαινοταν στς φωτογραφιες του φτιαχνει καλα οργανα…Οπτικα παντα απο ηχο δεν ξερω αλλα θελω να πιστευω πως θα ναι καλα οργανα. Το παιδι μενει στη Νισηρο αλλα θυμαμαι ονομα…

Αν καποιος συνφορουμιτης / σα γνωριζει κατι ας δωσει πληφοριες…

:088:

μαλλον περι αυτου προκειται,αναφερθηκε προσφατα ξανα στο φορουμ νομιζω!