Καλησπερα. Ηθελα να ρωτησω για ενα τραγουδι του Μουφλουζελη, το ‘Μαγκα να εχεις στο πλευρο σου’ τι εννοει οταν λεει στο σημειο"…γιατι οδος Τζιμ Λοντου καθουμαι με Ξενοπουλου γωνια…"?
Με προβληματισε λιγο. Ειναι απλα οντως το σπιτι του, η στη συγκεκριμενη διευθυνση βρισκεται κατι αλλο?
Ευχαριστω.
Δεν μπορώ να σου πω για τους στίχους, αλλά ο Τζιμ Λόντος ήταν ένας περίφημος Έλληνας παλαιστής, που ενέπνευσε και το Βαμβακάρη:
Εύα
Πιθανως εννοει οτι συνδυαζει τα προτερηματα των δυο αυτων ανθρωπων δηλ. δυναμη κ πνευμα οπως αναφερονται κατα σειρα.
Πολυ λογικη η εκδοχη σου Βογιατζακη! Δεν μου περασε απ’το μυαλο. Ευχαριστω
Κάποιος που να έχει χρόνο, μπορεί ίσως να ψάξει σε γκούγκλ, βιβλιαράκια με χάρτες, ευρετήρια κλπ. να βρει αν στην Αθήνα ( Δήμο Αθηναίων και στους άλλους δήμους του λεκανοπεδίου) υπάρχουν οδοί Τζιμ Λόντου και Ξενοπούλου και αν τέμνονται; Αλλά πρώτα πρώτα, φίλε τζόνι νοττε, μπορείς να μας παραθέσεις τους στίχους του τραγουδιού;
"Τους ψημένους μάγκες ρώτησε
όπου με ʽ χουνε τρομάξει,
να σου πούνε οι κουτσαβάκηδες
ποια είναι η δικιά μου η φτιάξη.
Ήτανε το τυχερό σου
μάγκα να 'χεις στο πλευρό σου.
Mάγκα να 'χεις στο πλευρό σου
ήτανε το τυχερό σου.
Μεσ’ στην πιάτσα με προσέχουνε
και μετρώ στην κοινωνία,
γιατί οδός Τζιμ Λόντου κάθουμαι
με Ξενόπουλου γωνία.
Ήτανε το τυχερό σου
μάγκα να 'χεις στο πλευρό σου.
Mάγκα να 'χεις στο πλευρό σου
ήτανε το τυχερό σου.
Ποy σε γνώρισα απαίδευτη
και σε γέννησα σοφία,
έχεις μάγκικα διπλώματα
και με δωρεάν παιδεία.
Ήτανε το τυχερό σου
μάγκα να 'χεις στο πλευρό σου.
Mάγκα να 'χεις στο πλευρό σου
τυχερό ήτανε δικό σου".
Με μια πρώτη αναζήτηση δεν φαίνεται να τέμνονται οδοί με αυτές τις ονομασίες.
Ίσως ονομάζονταν έτσι παλιότερα και μετονομάστηκαν, αν και μου φαίνεται πιο πιθανή η εξήγηση που ήδη δόθηκε από το φίλο Βογιατζάκη.
Οδός Τζιμ Λόντου σε Αθήνα και περίχωρα δεν υπάρχει, τουλάχιστον τώρα. Οδός Λόντου υπάρχει σε 5 τοποθεσίες: Αθήνα (Ζωοδ. Πηγής), Αστεροσκοπείο, Περιστέρι, Πειραιά και Γλυφάδα. Αλλά καμία δεν τέμνεται με Ξενόπουλου. Ξενόπουλου επίσης υπάρχουν αλλά δεν έχουν πλησίον τους κάποια (Τζιμ) Λόντου. Είτε ο Μουφλουζέλης χρησιμοποιεί μεταφορικά αυτά τα δύο ονόματα, όπως ειπώθηκε, δημιουργώντας ένα “σημείο αναφοράς”, είτε ήξερε κάποια παλιά ονομασία οδών.
Εντάξει, μπράβο Ελένη! Όταν γυρίσω στην Αθήνα θα ψάξω στο βιβλίο, μήπως αναφέρεται τίποτα. Λίγο παράξενο πάντως μου φαίνεται, αν πράγματι δεν καθόταν σε δρόμους με αυτές τις ονομασίες, να διάλεξε ειδικά τον Γρηγόριο Ξενόπουλο για πρότυπο σοφίας. Τον είχε πράγματι ακουστά; Οδοί Σωκράτους, Πλάτωνος, Αριστοτέλους, Αθηνάς, υπάρχουν σε κάθε δήμο. Ειδικά η Αθηνά, συμβολίζει σοφία γεννημένη από θεϊκό κεφάλι και αυτό σίγουρα θα το θυμόταν απ’ το σχολείο.