Βρακάδικος ζειμπέκικος

Ψάχνω αυτό το (ογανικό?) κομμάτι, ίσως είναι από τη Σαμοθράκη. Ποιός ξέρει να βοηθάει και να μου το στείλει?

επίσης ψάχνω αυτό το κομμάτι…
παρακαλώ, τι σημαίνει η λέξη “αμολαρτός”?

Εκπληκτική εκτέλεση με λαούτο στο cd του Κωστή Καλαϊτζάκη Πρόσχορδο:088:

Μάρθα, δεν θυμάμαι από πού ακριβώς είναι ο βρακάδικος ζεϊμπέκικος, πάντως το μουσικό ύφος Σαμοθράκης, Τενέδου Λήμνου και Μυτιλήνης είναι πολύ συγγενικά. Όταν γυρίσω στην Αθήνα θα ψάξω μήπως υπάρχει και στο γνωστό δίσκο «Λέσβος Αιολίς» των πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης.

Αν ο «παληός αμολαρτός ζεϊμπέκικος» προέρχεται και αυτός από μυτιληνιές διηγήσεις, τότε και αυτός είναι από Μυτιλήνη ή Σαμοθράκη ή Λήμνο. Για την ετυμολόγηση της λέξης θα ρωτήσω φίλη Μυτιληνιά, όταν την βρώ, αλλά υποψιάζομαι ότι υπονοείται «αμολυτός», από το αμολάω, αφήνω ελεύθερο (λέξη μάλλον βενετσιάνικη), οπότε σημαίνει κάποια παραλλαγή του χορού όπου δεν τηρείται το συνηθισμένο κατά τα άλλα αυστηρό σχήμα του χορού.

Νίκο, το “βρακάδικο” δεν βρίσκεται στο ΣιΝτι Aiolis (το έχω και εγώ), αλλά από πλευρά του χορού πρέπει να είναι το ίδιο με τον “φωκιανό”, δηλαδή το χόρευαν μεγάλες άντρες με βράκες, έτσι το φαντάζομαι εγώ. Βρήκα ότι “αμορλατός” σημαίνει “αντικρυστός” και ότι πρόκειται για ένα ορισμένο κομμάτιτο οποίο ακόμα δεν ανακάλυψα πουθενά.