Βιβλίο για εισαγωγή - μελέτη στην ανατολίτικη μουσική

γεια χαρα σε ολους
θα ηθελα αν μπορει καποιος να μου προτεινει ενα σχετικο με τον τιτλο βιβλιο για δρομους ,μακαμ και γενικοτερα για την ανατολιτικη μουσικη.ειμαι εντελως αρχαριος και τωρα ξεκιναω να ασχολουμαι παρεα με ενα σαζι.α! και για σαζι (τροπος παιξιματος-στησιμο μπερντεδων-δρομοι κτλ) θα ηθελα κατι αν εχετε υποψιν σας γιατι μπερδευομαι λιγο με τους δρομους οπως υπαρχουν για το μπουζουκι οπου δεν υπαρχουν τα μορια.
ευχαριστω πολυ!!!

Του Μαυροειδη φιλε μου,εχει τα μακαμια και τις σχεσεις τους

καταρχην σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση.
του μαυροειδη εννοεις το :μουσικοι δρομοι στην ανατολικη μεσογειο; γιατι καπου διαβασα οτι δεν πολυενδεικνυται για αρχαριους.

Το βιβλίο του Μαυροειδή είναι πολύ καλό και έχει τεράστιο όγκο πληροφοριών. Το αγόρασα πριν αρκετά χρόνια και άρχισα να το διαβάζω αλλά πελάγωσα. Μου φάνηκε βουνό και δεν μπόρεσα να συνεχίσω. Λογικά φταίει ότι είμαι αυτοδίδακτος και δεν έχω θεωρητική κατάρτιση. Όταν πριν από λίγο καιρό ξεκίνησα να κάνω λάφτα και βυζαντινή μουσική (θεωρία τα βασικά) με δάσκαλο, μου φάνηκε πολύ πιο εύκολο και προσιτό για τη δική μου κατάσταση. Αν δεν έχεις θεωρητικό υπόβαθρο καλύτερα ξεκίνα με ένα δάσκαλο από ένα μέρος της παράδοσης (Θα σου πρότεινα βυζαντινή - προσωπική άποψη) και προχώρα σιγά σιγά και στα άλλα. Δεν πιστεύω ότι είναι εύκολο χωρίς το κατάλληλο υπόβαθρο ή βοήθεια να προχωρήσεις με ένα βιβλίο και μόνο. Αυτά χωρίς βέβαια να γνωρίζω τις προσωπικές γνώσεις και δεξιότητες.
Ελπίζω να μην κούρασα.

Χαιρετώ σας.
Φιλε μου, ένα πολύ ωραίο βιβλίο για να μπεις στο θέμα ομαλά είναι το βιβλίο του Μυστακίδη “το λαούτο” όπου αναλύει πολύ όμορφα και απλά τους δρόμους, την πορεία τους και τις κυριες συγχορδίες.
Για τα μακάμ νομίζω θα σε βοηθούσε πολύ ένα απλό βιβλίο βυζαντινής μουσικής, και αρκετες ώρες ακρόασης.

παιδια σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας. θα ριξω μια ματια και στα δυο βιβλια.

φίλε μου ψάξε και το βιβλίο “Ρωμιοί συνθέτες της Πόλης” των Τσιαμούλη - Ερευνίδη

Η Βυζαντινή Μουσική θέλει δάσκαλο, που θα σου μάθει και την λογική της στην πράξη.
(Ειδικά οι έλξεις μόνο στην πράξη). Επικουρικά με αυτό, θα βοηθήσει και το να ακούς
εκκλησιαστική μουσική, ώστε να συνηθίσει το αυτί σου στα ακούσματα.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σε πιάσει απελπισία, ότι πάει μακρυά η βαλίτσα…
Ούτε να φοβηθείς ότι θα βαρεθείς με τους ύμνους. Είναι μεγάλη πόρωση!!! Στο λέω εκ πείρας.
Και θα σε βοηθήσει πάρα πολύ. (Το βλέπω στην πράξη τώρα που ξεκίνησα το ούτι.)

Και να σου πώ κι ένα μυστικό;
Ένα κομμάτι, ακόμα και να μην ξέρεις σε ποιό μακάμι ανήκει, θα μπορείς να διακρίνεις τα επιμέρους
ηχοχρώματα από τα οποία αποτελείται και να το αναπαράγεις κι εσύ στη λάφτα!!

οι σημειώσεις κιθάρας του Δημήτρη Μυστακίδη έχουν πολύ υλικό για τους δρόμους(για ρεμπέτικο και λαϊκό) και μπορείς να τις βρεις εδώ στο φόρουμ.

laiki_kithara_dmystakidis.pdf (3,4 MB)

Το βιβλίο του Τσιαμούλη και του Ερευνίδη μου φαίνεται πιο χρήσιμο σαν βιβλίο ρεπερτορίου, τα θεωρητικά είναι απλά σε παράρτημα για αναφορά, σαν κατάλογος μακαμιών και ρυθμών χωρίς πολλές εξηγήσεις. Οι εκδόσεις των εν χορδαίς που είναι και δωρεάν είναι επίσης χρήσιμες για ρεπερτόριο http://www.medimuses.gr/book_publications/corpora.html

Νομίζω πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι ακριβώς σε ενδιαφέρει: π.χ. μικρασιάτικα παραδοσιακά, οθωμανική, αραβική ή περσική κλασσική; Και μετά να ψάξεις για το ανάλογο βιβλίο. Ναι μεν όλα αυτά σχετίζονται αλλά θα συγχιστείς τελείως αν είσαι αρχάριος και προσπαθείς να τα ανακατέψεις όλα μαζί χωρίς να επικεντρωθείς σε κάτι.

Τα μουσικά σχολεία στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιούν κάποια μέθοδο για το σάζι, που από ότι αντιλαμβάνομαι θεωρείται βασικό όργανο της παραδοσιακής, αντίστοιχο του πιάνου στην κλασσική μουσική;

Kαταπληκτικές πληροφοριες παιδια στα λινκ ευχαριστω

Συγκεκριμένα για σάζι υπάρχει και η μέθοδος ταμπουρά του Γράψα

http://nireas.nakas.gr/ecomnakas/nakas2006/Default.asp?Static=243&Product=101486

A post was split to a new topic: Βιβλία με παρτιτούρες για τρίχορδο μπουζούκι