Αφιέρωμα στο Μπαγλαμαδάκι

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος στο μπαγλαμαδάκι παρουσιάζει η σειρά της ΕΤ3 «Πραγμάτων Ύλη Μαγική» το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013, στις 17:30.

Ένα τόσο δα μικρό οργανάκι με τη μοναδικά ιδιαίτερη χροιά του γίνεται γέφυρα και εξομολογητής. Ανήκει στην οικογένεια των ταμπουράδων, αποτελεί από μόνο του ιστορία, φιλοσοφία, στάση ζωής και συνδέεται άμεσα με το ρεμπέτικο και την ιστορία του.

Η εκπομπή παρουσιάζει την παραγωγή του, τα μυστικά και τις λεπτομέρειες, ένα ολόκληρο ταξίδι. Παλιά ο σκαφτός μπαγλαμάς και σήμερα μια ιδιαίτερη χειροποίητη διαδικασία παραγωγής.
Παράλληλα, φιλοξενεί μουσικά σχήματα και μπάντες. Το μπαγλαμαδάκι σε νέες ηχογραφήσεις τραγουδιών! Με ταξίμια απαράμιλλα, γεμάτα χρώμα, σόλο και άλλοτε διακριτικά συνοδεύει την ορχήστρα.

[FONT=Times New Roman] Μεταδίδεται: Σάββατο, 23 Μαρτίου 2012, στις 17:30
Σενάριο-σκηνοθεσία, επιμέλεια κειμένων: Ελευθερία Κωστάκη
Αφήγηση: Σπύρος Φωκάς

[/FONT]

Καλησπέρα! μόλις είδα το μνμ και δυστυχώς έχασα την εκπομπή! Αν μπορέσεις να την ανεβάσεις θα ήμουν ευγνώμων!!!

Δυστηχώς είχα μάθημα και την έχασα και εγώ :240:. Υπάρχει περίπτωση στο site της εκπομπής να το σηκώσουνε γιατί βλέπω έχει και άλλες εκπομπές. Πάντος πρέπει να έχει και δεύτερο μέρος το άλλο Σάββατο.

Για όποιον ενδιαφέρεται να το δει, ας ρίξει μια ματιά εδώ (Α’ μέρος).

Εξαιρετικό αφιέρωμα.Σ’ευχαριστούμε που μας το ανέβασες γιατί δυστυχώς δεν το ήξερα.Όπως και το αφιέρωμα στον Μωραίτη την τελευταία στιγμή μου τόπανε.Και είναι τόσο ζωντανή εκπομπή που σε κάνει να θέλεις να φτιάξεις και συ ένα

Για οσους ενδιαφερονται θα γινει επαναληψη της εκπομπης σημερα στις πεντεμιση το απογευμα.

Αυτό το χρυσόχαρτο μπαίνει που μπαίνει παντού δεν γινόταν να είναι τουλάχιστον άλλο χρώμα ? Παλιά βάζανε και ένα με λελουδάκια :slight_smile: καλύτερο το βρίσκω

Συγγνώμη έπρεπε να το πώ…

Ν.

Εξαιρετική εκπομπή με άρωμα…οργανοποιείου. Βλέπεις την εκπομπή και οσμίζεσαι την μυρωδιά του ξύλου (μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια όταν πέρναγα τα καλοκαιρινά πρωινά μου στο επιπλοποιείο του πατέρα μου!)

ΥΓ. Αυτό το κατράνι στο οποίο αναφέρεται ο κ. Στάμκος είναι εξαιρετικό ξύλο για καπάκι σε μπαγλαμαδάκι. Αν δεν κάνω λάθος πρόκειται για ένα είδος κέδρου (κέδρος λιβάνου) που χρησιμοποιείται πολύ στις Κρητικές λίρες.

Ανεβηκε και το β μερος, αν και οχι ολοκληρο :
http://www.ert.gr/webtv/et3-enimerosi/item/12073-To-mpaglamadaki-(B-Meros)-30-03-2013#.UVq_XKKjfw4

Ευχαριστούμε Άλκο και Guvs για τα λινκ. Προς το παρόν είδα μόνο το δεύτερο μισό και δεν έχω πλήρη άποψη. ____________________________________________________ Ρε παιδιά, ίσως είμαι εγώ γκρινιάρης αλλά μ’ εκνευρίζει η λήψη της εικόνας στα τραγούδια. Δε θέλω να εστιάσω ανά πάσα στιγμή σ’ αυτό όπου εστιάζει ο σκηνοθέτης!! Θέλω να βλέπω όλη την κομπανία μπροστά μου και να επιλέγω μόνος μου αν θα κοιτάω τα δάχτυλα του κιθαρίστα, την πένα του μπαγλαματζή ή το στήθος της τραγουδίστριας. Οκέι, έχετε δύο και τρεις κάμερες και όχι μία, καλό είναι αυτό, μη βαρεθεί ο θεατής, αλλά εδώ πραγματικά δεν υπάρχει πλάνο πάνω από τέσσερα δευτερόλεπτα και ο θεατής συμμετέχει άκων σε αγώνα δρόμου. ______________________________________ Και γενικότερα πολλή κουλτούρα. Ο νους που αφουγκράζεται, ο τυπάς που χορεύει σλόου μόσιον με φόντο το ηλιοβασίλεμα, οι φλόγες του τζακιού…, μπάστα, ε; Δεν ξέρω αν στο Α΄ μέρος μάθατε τίποτε ενδιαφέρον, θα το δω κι αυτό, αλλά προς το παρόν κυρίως φρουφρού κι αρώματα βλέπω.

Όχι, δεν είσαι γκρινιάρης, είναι απάλευτο! Σε αναγκάζει να επικεντρώνεις την προσοχή σου στο όργανο που σου δείχνει κάθε φορά… και πάνω που ξεκινάς να το παρακολουθείς, τσουπ σ’το αλλάζει! Πώς γίνεται από τη μία να βγάζουν υπερπαραγωγές όπως το ελλήνων δρώμενα και από την άλλη να εγκρίνουν τέτοιες σκηνοθεσίες, δεν το καταλαβαίνω

Άλλη αντιμετώπιση από το να μην ξανασχοληθούμε με το θέμα, δεν βλέπω.

Αλλά και τις εκπομπές τις ίδιες, δεν τις είδα, μόνο 4 – 5 λεπτά (επιλεκτικά) από το πρώτο μέρος. Εντόπισα μπόλικα ηλιοβασιλέματα και φλόγες τζακιών. Έφτανε…

Εαν παρακολουθησει κανεις και τις προηγουμενες εκπομπες με διαφορα θεματα θα δει οτι οι εικονες εχουν μια συνεχη και γρηγορη ροη.
Το μονο σιγουρο ειναι οτι η συγκεκριμενη δεν ειχε σκοπο να κανει μαθηματα εκμαθησης μουσικων οργανων δηλ να εστιαζει στα δακτυλα και στο παιξιμο για πολυ ωρα ωστε να μπορει να μαθει καποιος κατι.
Αγαπητε κε Πολιτη σεβαστη η αποψη σας αλλα νομιζω οτι κανετε λαθος.
Εχετε αυτον τον θαυμαστο τροπο να απαξιωνετε πραγματα,συζητησειςεκπομπες κτλ.που πιστευω οτι δεν εχει αλλος.
Παντως ο ΑΠΛΟΣ λαος την θαυμασε και την ευχαριστηθηκε κατα γενικη ομολογια.

καλά…ο απλός λαός το πιό πιθανό εκείνη την ώρα να έβλεπε τον Μουσταφά να κάνει ερωτική εξομολόγηση στην Εμινέ …

Σιγουρα ο μουσταφα ειχε μεγαλυτερη τηλεθεαση καμμια αμφιβολια.
Ο ΑΠΛΟΣ λαος ομως εκτιμησε τα ηλιοβασιλεματα,τις φωτιες και γενικα μια εμπομπη που(οπως και να σκηνοθετηθηκε) μιλαει και παρουσιαζει ενα απο τα οργανα της λαικης ορχηστρας,

Σου ξεφεύγει ίσως, φίλε μου Παναγιώτη, ότι τα σχόλια που έγραψα αφορούν όχι τον απλό λαό, όπως στο μεταξύ τον καθόρισες, αλλά εμάς τα μέλη του φόρουμ, που στην πλειοψηφία μας ξέρουμε και τρία πραγματάκια παραπάνω για το θέμα και, από μίαν εκπομπή που άπτεται των ενδιαφερόντων μας περιμένουμε, όπως είπε και ο Περικλής, μπας και μάθουμε κάτι ενδιαφέρον. Είναι φυσικό ότι σε ένα μέσον όπως η δημόσια τηλεόραση, τέτοιες πιθανότητες (αν υπάρξουν), θα είναι πολύ μικρές. Και απλά, απλούστατα, αυτό περίπου συνέβη και με τη συγκεκριμένη εκπομπή.

υ.γ. Προηγούμενες εκπομπές με διάφορα θέματα δεν έτυχε να παρακολουθήσω, οπότε και δεν μπορώ να διαμορφώσω άποψη σχετικά με την συνοχή και ταχύτητα της ροής τους.

Ηταν ομως απο τις λιγες -πλεον, παλιοτερα δεν ξερω τι μπορει να γινοταν- εκπομπες που εδειξαν τα ταβερνακια της Θεσσαλονικης και το λαϊκο τραγουδι που παιζεται εκει (σε μικρη δυστυχως κλιμακα). Σαν φορουμ κρινουμε περισσοτερα πραγματα οντως, αλλα ελπιζω οποιος το ειδε και δεν ηξερε, εστω να παρακινηθηκε.

μπράβο στον guvs και τον κο Στάμκο για τη συμμετοχή. Την εκπομπή την είδα αποσπασματικά.
Κι εμένα μου αρέσουν οι εκπομπές στις οποίες παίζουν πραγματικές κομπανίες, κι όχι “πάλκα” τα οποία στήνονται επί τούτω. Κρατάω αυτές τις σκηνές προσωρινά.
Μου κάνει εντύπωση που απουσίαζαν κάποια χαρακτηριστικά άσματα του ρεπερτορίου του μπαγλαμά όπως “Όταν πλύνω τουμπεκάκι”, “Παίζει το μπαγλαμαδάκι” και κάμποσα του Μπάτη (ρε μήπως ήταν εκεί και δεν τα άκουσα όπως το προχώραγα;)…

Ρε παιδιά ας μην κρίνουμε την σκηνοθεσία. Αυτή η εκπομπή είναι μία όαση ανάμεσα στα σκουπίδια που μας σερβίρουν. Ας γίνονται τέτοιες εκπομπές και ας πάσχουν από σκηνοθεσία.

την εντεχνια στο τελος θα σκαγανε αμα δεν τη βαζανε μαμω την κουλτουρα και το εντεχνο και το αλτερνατιβ μαμω μεσα αμα το εβλεπε ο μπατης θα εκανε εμετοστ. τα συγκροτηματα ομως παιξανε καλα.Έτσι ραγίζουν οι καρδιές , έτσι απλώνει το φώς σε δρόμους μουσικούς , έτσι μαθαίνει η ψυχή να ακούει … Με το μπαγλαμαδάκι και ναχαμε να λεγαμε