Ασχολείται κανένας με μαντολίνο;

ψαχνω καιρο να βρω κομματια για να παιζω και ειδικα σε ενα οργανο που δεν ακουγεται κ πολυ:( παρολα αυτα ομως ειναι υπεροχο οργανο γι αυτο κ ζητω την βοηθεια σας!οποιος μπορει ας μου απαντησει παρακαλω!!Υ.Γ ειμαι καινουργιος στο φορουμ

σπανιο αλλα και πολυ μελωδικο ειναι το οργανο που εχεις μαθει…αναρωτιεμαι αν μπορεις να διαβασεις νοτες…παρτιτουρες υπαρχουν για πολλα τραγουδια και σε πρωτη-δευτερη-και μαντολα αν θελεις…απλα ενω το μαντολινο εχει ευρεια γκαμα τραγουδιων που μπορει να παιξει ,απο κανταδες,εντεχνα μεχρι και κλασσικη μουσικη,δεν πιστευω οτι ταιριαζει τοσο πολυ στο ρεμπετικο…αν σ αρεσει το μαντολινο τοσο πολυ πρεπει να ανεβεις Ναουσα να ακουσεις την μαντολινατα του Ωδειου…

Το μαντολίνο είναι το υποχρεωτικό παραδοσιακό όργανο στο Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας. Έπαιξα λοιπόν για 5-6 χρόνια. Αν και δεν μπορώ να πω οτι το αγαπώ ιδιαίτερα ή οτι μου ακούγεται ιδιαίτερα Ελληνικό, είναι ένα όργανο που ταιριάζει σε πολλά είδη μουσικής. Απο bluegrass και Κέλτικη μουσική,παραδοσιακά τραγούδια της Νότιας Ιταλίας (και κατα συνέπεια παραδοσιακά τραγούδια επτανήσων)μέχρι κλασσική μουσική απο διάφορες εποχές. Ο Βιβάλντι έχει γράψει κοντσέρτα για μαντολίνο. Στην συμφωνική ορχήστρα νομίζω οτι το ποιό γνωστό σόλο για μαντολίνο είναι στο μπαλλέτο Romeo and Juliet του Prokovieff. Ακόμα και στην Λατινική Αμερική το μαντολίνο έχει θέση σε παραδοσιακή μουσική αρκετών περιοχών.
Πρώτα απόλα λοιπόν θα πρέπει να ψάξεις για ακούσματα μαντολίνου που σου αρέσουν και μουσική που θα ήθελες να μάθεις. Δεν νομίζω οτι υπάρχουν πολλά βιβλία εκμάθησης. Εμάς μας είχαν δώσει ένα κάποιου Κουτούγκου το οποίο γράφει τα πολύ βασικά, για χειρισμό πέννας κλπ. Μετά συνεχίσαμε με μεθόδους βιολιού, αφού το μαντολίνο έχει το ίδιο κούρδισμα. Παίζαμε κυρίως επτανησιακές σαχλαμαρίτσες που γράφαν σε παρτιτούρες οι δασκάλοι μας.
Δεν είμαι σίγουρος οτι υπάρχει πολύ γραμμένη μουσική για μαντολίνο αλλα εαν σου αρέσουν συνθέτες τύπου Χατζιδάκι σίγουρα θα βρεις γραμμένη μουσική την οποία θα μπορείς να παίξεις στο μαντολίνο. Τώρα, εαν θέλεις να παίξεις Κρητικά…καλή τύχη…

Σήμερα το πρωί είδα στην ΕΤ3 ένα γάμο στα Ανώγεια. Κάποιος έπαιζε κρητικές μελωδίες με μαντολίνο. Ταίριαζε πολύ και δεν το περίμενα.

Στο παρελθόν τα σεμινάρια του Λαβύρινθου (Ρος Ντέιλι κλπ) περιλάμβαναν σεμινάριο κρητικού μαντολίνου.

Στο κλασσικό ρεπερτόριο να προσθέσω 2 σονατίνες του Μπετόβεν αλλά και τους μαντολινίστες συνθέτες Munier και Calace. Από έλληνες συνθέτες άκου το δίσκο του Δημήτρη Μαρίνου σε επιμέλεια Δημήτρη Λάγιου http://ionianculture.blogspot.com/2009/05/blog-post.html . Παλιές ελληνικές εκδόσεις για μαντολίνο π.χ http://invenio.lib.auth.gr/record/104931 περιλαμβάνουν κλασσική αλλά και παραδοσιακή μουσική.

Σου προτείνω να βρείς μια μαντολινάτα και να γίνεις μέλος.

Σου προτείνω να βρείς μια μαντολινάτα και να γίνεις μέλος.

Για αυτο και εγω του προτεινα να ανεβει στη Ναουσα για την εδω μαντολινατα…παιζουμε κλασσικη μουσικη(Mozart,Strauss κα)εντεχνη,λαικη,κανταδες και γενικα λογω καλου μαεστρου-ενορχηστρωτη πειραματιζομαστε με αρκετα πραγματα…μονο ρεμπετικα δεν παιζουμε…ακομα…γι εναν μαντολινιστα θα ηταν πολυ καλη εμπειρια…βεβαια η αποσταση απο τι ιλιον μεχρι την Ναουσα ειναι μεγαλη,αλλα δυστυχως δεν μπορει να γινει κατι γι αυτο…

να σου πω την αληθεια κρητιικα μαθαινω τωρα αν και δεν ενθουσιαζομαι!!γιατι το λες ετσι??<<καλη τυχη>>??παρ ολα αυτα οντως δεν υπαρχουν πολλοι μεθοδοι εκμαθησης κ αυτο με λυπει αφου ειναι μια χαρα οργανακι;)

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 00:32 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 00:26 —

μιμη!!βσκ κ εμενα ετσι με φοναζουν!:Pδεν μπορω να καταλαβω γιατι θα πρεπει να περιοριζουμε τα οργανα στο τι θα παιξουν!!εχω ακουσει την φραγκοσυριανη απο ποντιακη λυρα και ητανε πολυ ωραιο!!αν κ προσπαθω να την μαθω κ γω λιγο!!;):)εξαλου νομιζω σε μια ηχογραφηση του Μρκου παιζει και μαντολινο π ειναι εμφανες ο ηχος του!!!

Το “καλή τύχη” πήγαινει στον βαθμό δυσκολίας. Η κρητική μουσική δεν νομίζω οτι γράφεται όπως μπορούν να γραφτούν …πχ…επτανησιακά κομμάτια για μαντολίνο. Καλή τύχη γιατί είναι δύσκολο και δεν μπορεί πολύς κόσμος να σε βοηθήσει…όχι γιατι υποτιμώ την μουσική

καλή τύχη λοιπόν, ελπίζω να βρείς αυτά που ψάχνεις και να τα παίξεις όπως θέλεις

Δεν γνωρίζω πως γράφονται τα επτανησιακά κομμάτια για μαντολίνο.
Σίγουρα όμως η κρητική μουσική που βασίζεται στις χορδές και τα κουρδίσματα του βιολιού ΜΙ, ΛΑ, ΡΕ, ΣΟΛ (όπως και της λύρας με μία χορδή λιγότερη ΛΑ, ΡΕ, ΣΟΛ), παίζεται πολύ εύκολα τόσο στο μαντολίνο όσο και στο κρητικό λαούτο, που έχουν ακριβώς τα ίδια κουρδίσματα (ΜΙ, ΛΑ, ΡΕ, ΣΟΛ).
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι οι περισσότεροι που ασχολούνται με την κρητική μουσική, παίζουν με την ίδια σχεδόν ευκολία τόσο την λύρα όσο και το μαντολίνο.

συμφωνω μαζι σου απλα ως ενα οριο…περα απο το οριο τα πραγματα γινονται λιγο κωμικα…κι εγω εχω ακουσει το ζειμπεκικο της Ευδοκιας απο ζουρνα και μου πεσαν τα μαλλια…και δυστυχως το ακουω και συχνα πλεον…

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι οι περισσότεροι που ασχολούνται με την κρητική μουσική, παίζουν με την ίδια σχεδόν ευκολία τόσο την λύρα όσο και το μαντολίνο.

Έχεις δίκιο! κι εγώ παίζω παραδοσιακό βιολί και με άνεση παίζω και μαντολίνο!

Καλησπέρα. Το βασικό πρόβλημα με το μαντολίνο είναι να βρεις δασκάλους οι οποίοι να είναι μαντολινίστες.
Το ρεπερτόριο βέβαια είναι τεράστιο, από μουσική μπαρόκ μέχρι έργα του 20ού αιώνα, αρκεί να υπάρχει σωστή καθοδήγηση. Όσο για τις μεθόδους, αυτές που ξέρω εγώ για κλασικό μαντολίνο είναι κυρίως ξενόγλωσσες (Branzoli, Ranieri, Calace κτλ).
Για μαντολίνο μπορείτε να δείτε τα εξής:


http://estoudiantina.webs.com/
http://www.attikaorchestra.gr/

κυριε τακο σας ευχαρσιστω πολυ για την βοηθεια σας!!Δεν θεωρειτε οτι ειναι ενα οργανο παρεξημενο??α και το estoudiana ειναι σχολη μονο για μαντολινο??:082:

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 20:24 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 20:21 —

Ναι οντως εχετε δικαιο αφου το κουρδισμα ειναι το ιδιο!!οποτε δεν υπαρχει προβλημα!!Το μονο ειναι οι κοντυλιες που ειναι παρααα πολλες!!α κ τωρα μαιθαινω ενα τραγουδι που λεγεται συ με μαθες πως αγαπουν;)

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 20:28 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 20:24 —

α ενταξει τοτες!!Οτι δεν υπαρχει πολυς κοσμος να με βοηθησει το ξερα απο την αρχη!!αλλιως θα μαθαινα κι εγω οπως ενα σωρο παιδια μπουζουκι!!(π μ αρεσει πολυ δεν λεω)αλλα το μαντολινο…ειναι ξεχωριστο!!δεν ξερω αν μπορειτε να το καταλαβετε!!παρ ολα αυτα σας ευχαρηστω πολυ!!!:slight_smile:

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 20:40 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 20:28 —

Kυριε μιμη συγνωμη αλλα δεν καταλαβαινω τι ενοειτε κωμικο!!εχετε καποιο προβλημα οταν ακουτε το ζουρνα??την ξερω την ευδοκια κ επισης ξερω και τα κυμματα του δουναβεος!!σε ποιο τραγουδι θα κατατασατε το μαντολινο??

Έκαστος στο είδος του κι ο ζουρνάς σε …όλα!!!:112:

Μόνο για μουσική δωματίου δεν κάνει, γιατί … ξεκουφαίνει!

Σαν όργανο έχει μάλλον κακή φήμη, συνδεδεμένο με φάλτσους πλανόδιους… Μπορείτε να υπογράψετε στο site της Μουσικής σχολής “Εστουδιαντίνα” για την αναγνώριση του -κλασικού- μαντολίνου με σκοπό να μπορεί κάποιος να κάνει σπουδές στο όργανο όπως στα περισότερα όργανα, με δεδομένο πρόγραμμα σπουδών. Έχουν γραφτεί πάμπολλα πράγματα για μαντολίνο σε διάφορες εποχές.
Η Εστουδιαντίνα είναι η έδρα της ορχήστρας νυκτών εγχόρδων “Αττικα”, οπότε μπορείτε να έρθετε σε επαφή με έμπειρους μαντολινίστες.
Και για να μην θεωρηθεί διαφήμιση με σκοπό το κέρδος, σας πληροφορώ ότι έχουν προκυρηχθεί υποτροφίες για μαντολίνο για το επόμενο έτος.

Κανένα όργανο δεν έχει κακή φήμη. Αλλα αφού είπα οτι δεν με τρελαίνει ίσως θα έπρεπε να εξγηγηθώ(μιλώντας μόνο για τον εαυτό μου και κανέναν άλλον). Στην χώρα μας έχουμε πολλά καθαρά ξενόφερτα όργανα τα οποία όμως έγιναν αποδεκτά στην δική μας μουσική όπως το βιολί, το κλαρίνο, η κιθάρα κλπ. Το μαντολίνο κατα τη γνώμη μου δεν είναι ένα απο αυτά. Αυτό είναι λοιπόν που με παραξενεύει. Οχι το οτι είναι ξένο όργανο αλλα το ότι το λέμε Ελληνικό παραδοσιακό, πράγμα που σε μεγάλο βαθμό δεν είναι αλήθεια.Δεν γνωρίζω για ποιό λόγο αλλα δεν ρίζωσε στην Ελληνική μουσική. Εκτός απο κάποια κομμάτια μουσικής της Κρήτης , πολύ λίγη παραδοσιακή Ελληνική μουσική παίζεται σε αυτό το όργανο. Δεν έχει λοιπόν κακή φήμη απλά δεν έχει όσο μεγάλη σχέση με την μουσική του τόπου μας όσο τα όργανα που χρησιμοποιούνται στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική. Απο την άλλη όμως έχουμε αρκετές μαντολινάτες που παίζουν ιταλική παραδοσιακή μουσική ή μουσική σε αυτό το ύφος. Αν και έχει ίσως ενδιαφέρον και γλυκό ήχο το μαντολίνο,παραμένει για μένα κάτι που αντιπροσωπεύει περισσότερο Ιταλικούς ήχους παρά Ελληνικούς. Ε πόσο μαντολίνο να θέλω να ακούσω;Δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να έχει συμαντικότερη θέση απο αυτή που έχει τώρα και δεν καταλαβαίνω γιατί όλο αυτό το ενδιαφέρον να διατηρήσουμε Ιταλικά ακούσματα στην χώρα μας. Είμαι σίγουρος οτι οι Ιταλοί κάνουν καλή δουλειά σε αυτό. Δεν είναι όργανο υπο εξαφάνιση.

και τι σημασια εχει αν ειναι ενα οργανο που καταγεται απο αλλη χωρα??γιατι δεν αναφερετε το μπουζουκι που εχει γινει το εθνικο μας οργανο???

Τα στοιχεία που έχω βρεί αναφέρουν την εστουδιαντίνα συγκεκριμένα σαν μαντολινάτα. Οι ορχήστρες στις οποίες αναφέρεστε ήταν αποκλειστικά νυκτών εγχόρδων ή και με άλλα όργανα;Ενδιαφέρον για τη θεματολογία του φόρουμ έχει και η προτεινόμενη ύλη του κλασικού μαντολίνου. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για τα κομμάτια του Βαινδιρλή για μαντολίνο;

@alk στη μουσική των αστικών κέντρων μια χαρά ρίζωσε το μαντολίνο, εξίσου με την κιθάρα.

Μιλάμε για Μιχάλη Σουγιούλ, Κώστα Γιαννιδη(a.k.a.Γιάννη Κωνσταντινίδη) και Θεόφραστο Σακελλαρίδη;
Συγνώμη θεωρώ αυτήν την μουσική όσο Ελληνική όσο και το χασάπικο Ν.40.