Αστικολαϊκά παραλειπόμενα

Α μπράβο, και θυμόμουν ότι ίσως υπάρχει και σ’ αυτό το βιβλίο μια σχετική αναφορά αλλά δεν το 'χω εδώ.

Ας παρατηρήσουμε όμως ότι εδώ η λ. τετράχορδον δεν είναι συνώνυμο του βιολιού: απλώς απαριθμούνται είδη λύρας, το τρίχορδο [είδος], το τετράχορδο [είδος] κλπ.

Ε ναι, καθόλου παράξενο. Κι εμείς λέμε λύρα την ποντιακή και λύρα την αχλαδόσχημη, που είναι τελείως διακριτά όργανα. Διεθνώς οι διάφορες παραλλαγές των λέξεων κεμάν και κεμαντσέ δηλώνουν σχεδόν οτιδήποτε παίζεται με δοξάρι. Και οι διάφορες lira d’ amore, da braccio κλπ. είναι νομίζω βιόλες, που εξάλλου είναι η ίδια λέξη με το βιολί αλλά άλλη οικογένεια οργάνων) κλπ κλπ, όπως τα 'χουμε ξαναπεί τόσες φορές).

μα εννοει βιολι με βεβαιότητα. απλα βαζει την λυρα το βιολι και την d’amore στην ιδια οικογενεια και τα λεει ολα λυρες

“Οι Χυδαίοι των νυν Ελληνων” πάντως θα ειναι το όνομα του συγκροτηματος μου

1 «Μου αρέσει»

εντωμεταξύ violon το ονομάζουν γαλλιστί, αλλά δεν πειράζει, συνεννοηθήκαμε

1 «Μου αρέσει»

ε και τι θελετε να ειναι ?
αφου παίζουν τρίχορδο!

και τι υπονοείται εδώ ?

Δεν καταλαβαίνω λέξη προς λέξη, αλλά τέλος πάντων προφανώς εννοεί ότι δεν έχει μπερντέδες.

Απ’ ό,τι θυμάμαι, καταλήγει ότι το πιο κατάλληλο όργανο για διδασκαλία είναι το ταμπούρ, κι έτσι φτάνει σ’ ένα χωρίο που το έχουμε ξανασυζητήσει σε άλλο νήμα.

Το οποίο χωρίο ίσως να υπήρξε και η αφετηρία της ιδέας να βάλουν τον ταμπουρά στα Μουσικά σχολεία (150+ χρόνια αργότερα) ως όργανο για τη θεωρία.

το μηχανημα του ημετέρου σωματος ειναι η ανθρώπινη φωνή. Άρα τα διαστηματα της λύρας είναι αόρατα και αδιόριστα όπως αυτά της ανθρωπινης φωνης.

2 «Μου αρέσει»

Ναι, φυσικά! «Καθώς και εις…»: αόρατα στη λύρα όπως και…

Χοροδιδασκαλείο στη Σμύρνη (ΒΕΛΟΣ 26/9/1874)

Το Σότις βέβαια θα είναι το Schottische.

Δεν υπάρχουν χυδαία όργανα, υπάρχουν χυδαίοι άνθρωποι :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»

Αν η “πόλκα εβραϊκή” είναι κάπως έτσι, πολύ μ’ αρέσει

1 «Μου αρέσει»

Ως “χυδαίους” εννοούσαν μάλλον τότε το πλήθος, τους πολλούς, τον κοινό λαό -άντε και κάπως τον όχλο. Οι “πεπληθυσμένοι” λέει ο Ευστάθιος

Κέντρον ψυχικής ευφροσύνης στα 1893 (ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ 27/7/1893)

Συνδυασμός καφέ κονσέρτ και καφέ αμάν στον Πειραιά (ΣΦΑΙΡΑ 18/12/1915)

Σμυρναϊκές εστουδιαντίνες/μανδολινάτες στην Αθήνα του 1915 (ΕΘΝΟΣ 4/7/1915)

1 «Μου αρέσει»

Η Σμυρναϊκή Μανδολινάτα που διηύθυνε ο Βαϊνδιρλής στο Λαϊκόν Κέντρον Συνοικισμού Βύρωνος
(ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 17/6/1936)

Κι εδώ στο αρχείο Κουνάδη ο διορισμός του:
https://vmrebetiko.gr/item/?id=10986

1 «Μου αρέσει»

Έλα Βέρντι ν’ ακούσεις τις μουσικές της σμυρναϊκής προκυμαίας… (ΒΕΛΟΣ 13/6/1874)

1 «Μου αρέσει»

Γι’ άλλη μια φορά δεν καταλαβαίνω αν κυριολεκτεί ή ειρωνεύεται.

Ειρωνεύεται/σατιρίζει
(ήταν και σατιρικό έντυπο, έτσι κι αλλιώς, το ΒΕΛΟΣ)

Η πρώτη πράξη καταστολής του αστικολαϊκού τραγουδιού από το Μεταξικό καθεστώς: Βαρβάρα
(ΝΕΟΝ ΒΗΜΑ 27/8/1936)

1 «Μου αρέσει»