Απομνημονευση τραγουδιών

Ήθελα να ρωτήσω κυρίως τα μέλη με μεγάλο ρεπερτοριο κάθε πότε φρεσκαρουν τα τραγούδια που ξέρουν.
Παρατηρώ ότι όσο αυξανω το ρεπερτοριο και περνάει ο καιρός το αποτέλεσμα ειναι καποια τραγουδια να κανω να τα παίξω κάνα μήνα και να ξεχνάω κάποιες απαντήσεις η λεπτομέρειες της εισαγωγής.
Το περίεργο είναι ότι ο ρυθμός και το μετρο τους δεν ξεχνιούνται τόσο εύκολα ίσως επειδή τα έχω ακούσει πολλές φορές.
Απο την άλλη έχουμε και εδώ επαγγελματίες μουσικούς με ρεπερτορια φαντάζομαι 400+ τραγουδια, πως τα φρεσκαρουν αυτά ώστε να είναι ετοιμοπόλεμοι?

6 «Μου αρέσει»

στο σπιτι. καθεσαι και τα μελετας παλι. και αμα κατσεις και τα ξαναπερασεις ακους και λεπτομεριες που δεν ακουσες την πρωτη φορα. παλια που παιζαμε σεζον στα μαγαζια δεν ειχαμε τοσο προβλημα διοτι λεγαμε αρκετα κομματια στο παταρι και δεν τα ξεχνουσαμε αφου τα δουλευαμε. τωρα πολυ δυσκολα. ενα ωραιο ειναι να κανετε μια παρεα οπωσδηποτε μια φορα τη βδομαδα, να παιζετε για παρτυ σας και να εξασκειτε ολο το ρεπερτοριο λιγο λιγο καθε φορα.

3 «Μου αρέσει»

Φυσικα και μελετας σπίτι αλλά σε 2 ωρες ποσα τραγούδια να προλάβεις να παιξεις ?
Με την παρέα πάλι δυστηχως ειναι πολυ πιο αραιές οι συναντήσεις απο αυτο που περιγράφεις οποτε είναι ακόμα πιο δύσκολο.

φτιαξε προγραμμα… λιγα λιγα καθε φορα

1 «Μου αρέσει»

Για να θυμάσαι τους στίχους, πρέπει να κατανοήσεις την ιστορία που λέει το τραγούδι (κάτι που πρέπει να κάνουμε έτσι κι αλλιώς).
Για την μουσική, όσο καλύτερα ξέρεις θεωρία και θέσεις στο όργανο, ή όσο πιο πολλή εμπειρία έχεις στο παίξιμο, τόσο πιο γνώριμα είναι τα κατατόπια και εύκολο να κωδικοποιείς φράσεις και παραλλαγές.
Και βέβαια κάθε κομμάτι πρέπει να παίζεται πολλές φορές για να μας εντυπωνεται και να βρίσκουμε τα πατήματα στο όργανο και την φωνή.

9 «Μου αρέσει»

Οι παίχτες με μεγάλο ρεπερτόριο, να έχουν τον άμμο της θάλασσας δηλαδή που λέμε, όσο πάει δυστυχώς γίνονται όλο και λιγότεροι…
Ένας βασικός λόγος είναι ότι οι δουλειές έχουν πλέον πάει στα 2-3 παιξίματα την εβδομάδα. Άντε και κανένα εξτρά ενδιάμεσα αν είσαι τυχερός ή τυχερή.
Τα ατελείωτα ρεπερτόρια χτιζόταν τις εποχές που είχε 6 και 7 παιξίματα την εβδομάδα. Και με συνεχή ανανέωση, όχι με ένα πακέτο να βγει όλη η σεζόν.

2 «Μου αρέσει»

Μεγάλη ζημιά έκανε και το rotation, κάθε βδομάδα να παίζει άλλο σχήμα. Ο κάθε αρχάριος κουτσομαθαίνει μισό πρόγραμμα στο περίπου, παίρνει μισό μεροκάματο και μετά μην είδατε τον Παναή… Άντε μετά να στεριώσει σε μαγαζί ένα σοβαρό σχήμα. Αλλά πού να βρεθεί σοβαρό μαγαζί με τέτοια τακτική, λες και αλλάζουν κάθε βδομάδα μάγειρα.

4 «Μου αρέσει»

To rotation προέρχεται από τους μουσικούς που δεν ξανα-εμφανίζονται ή απο τα μαγαζιά που ψάχνουν ανανέωση επίτηδες?

Το ότι κοιτάνε να τη βγάλουν φτηνά τα μαγαζιά αυτό θα ισχύει πάντα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είναι ο μόνος άλογος του rotation.

Από τα μαγαζιά ξεκίνησε για δήθεν ποικιλία, ποιος εργαζόμενος δεν θέλει σταθερή δουλειά; Ειδικά σε έναν τόσο αβέβαιο χώρο που κάθε σεζόν αρχίζεις από το μηδέν.
Βέβαια η πίτα μένει η ίδια, και ένα σταθερό σχήμα χτίζει σιγά σιγά μια πελατεία. Αν το μαγαζί βέβαια δεν ξέρει να κρατήσει τον κόσμο που του φέρνει το σχήμα, τότε καταφεύγει σε αρπαχτές αντί να φτιάξει την ποιότητά του.
Εν τω μεταξύ πλέον έχει καθιερωθεί και το κάνουν και καλά μαγαζιά, είτε γιατί είναι μόδα και έτσι κάνουν όλοι είτε γιατί δεν βρίσκουν σχήμα που να μην έχει σκόρπια λάιβ κλεισμένα.

4 «Μου αρέσει»

η οικονομικη κριση εφερε και κριση οχι μονο στις δουλειες αλλα και στο επιπεδο της μουσικης. οταν απο 'κει που ειχες μια ορχηστρα σε ενα μαγαζι τωρα πας σε ενα αλλο με δυο οργανα… η ψυχολογια του κοσμου αλλαξε… ηρθαν τα πανω κατω.

3 «Μου αρέσει»