Ανεξαρτησία των δαχτύλων

Τελικα οσο δυσκολα δαμαζεται το δεξι χερι(πενα) αλλα τοσο θελουν και τα δαχτυλα…Ειδικα το 3ο και 4ο δαχτυλο δεν υπακουν οπως τα αλλα…Ειδικα σε καποιο γρηγορο μερος ενος κομματιου που απαιτειται καποια τεχνικη τα νιωθω να σφιγκονται και να μην ρολαρουν οπως θα επρεπε…Ποια η δικη σας γνωμή?Υπαρχει μηπως καποια ασκηση που να βοηθαει?Ευχαριστω για τον χρονο σας:)

Κάτι απλό, όχι ιδιαίτερα επιστημονικό: από το συγκεκριμένο γρήγορο και δύσκολο κομμάτι κόψε τα πιο επίμαχα σημεία, διαμόρφωσέ τα σε λούπα, και ξεκίνα να τα παίζεις σε αργό ρυθμό, μέχρι να βγουν τέλεια. Επιτάχυνε λίγο. Βάλε ένα στοίχημα με τον εαυτό σου: ότι σε κάθε νέα επιτάχυνση θα πρέπει να το παίξεις τέλεια 5 ή 10 συνεχόμενες φορές (με τον κανονικό δακτυλισμό, όχι κλέβοντας!), και μόνο τότε να επιταχύνεις κι άλλο. Αν μπορείς μάλιστα συνέχισε μέχρι και πιο γρήγορα από το κανονικό τέμπο του κομματιού. Όταν τελειώσεις, ή αν μπερδευτείς και σταματήσεις, ξαναξεκίνα από το αργό κι όχι εκεί που είχες μείνει.

Κάτι που έκανα παλιά, χωρίς να είναι αποδεδειγμένα σωστό, με βοήθησε να δυναμώσω τα δάχτυλα του αριστερού και βοήθησε στην “ανεξαρτησία” τους: αγνοούσα την ύπαρξη του δείκτη στο αριστερό χέρι. Δηλαδή, έπιανα το μπράτσο κανονικά, αλλά έπαιζα μόνο με μέσο, παράμεσο και μικρό. (Ο δείκτης ήταν ή τεντωμένος ή στην κυρτή θέση, αλλά πάντα αδρανής κι ελεύθερος χωρίς σφιξίματα). Έπαιζα απλά και αργά πράγματα, όχι πολύ δύσκολα τραγούδια, για να δω πως συμπεριφέρεται το χέρι. Το πείραμα αυτό (δεν το λέω άσκηση γιατί παιδαγωγικά μπορεί να είναι λάθος) αναγκάζει τον παίχτη να κάνει εναλλαγές μεταξύ των τριών αυτών δακτύλων, στις οποίες “κανονικά” και από ευκολία σχεδόν σίγουρα θα μεσολαβούσε και ο δείκτης. Ουσιαστικά αποκτάς μια εμπειρία σε τρόπο παιξίματος, όπου αντί να “ζυγίζεις” στο μπράτσο τον αντίχειρα με τον μέσο, αναγκαστικά “ζυγίζεις” τον αντίχειρα με τον παράμεσο. Δες το αν θες σαν παιχνίδι και μην επιμείνεις και πολύ. Εναλλακτικά δοκίμασε σε “κανονικό” παίξιμο δακτυλοθεσίες που ευνοούν τη χρήση των “αγύμναστων” δακτυλων

Eχω πολυ καλο 3ο και 4ο δακτυλο…ειδικα το 4ο που θεωρειται και αδυναμο και δυσκολο δουλευει μια χαρα…επαιζα 4χορδο μπουζουκι πριν ερθω στο ‘‘δρομο της αρετης’’ :088:
Δεν ξερω αν επαιξε ρολο αυτο…

10 χρόνια μετά ας αφήσω μερικά βίντεο που αφορούν το θέμα, προς συζήτηση και τυχόν σχολιασμό.

1 «Μου αρέσει»