Αναπαλαιωση μπουζουκιου

Καλημέρα σε όλους . Πριν κάτι μήνες αγόρασα ένα τετραχορδο παλιό . Φαινόταν το σκάφος ταλαιπωρημενο και επισκευασμενο με κάποιου είδους κόλλα εσωτερικά έχοντας ταμπέλα κατασκευαστή και χρονολογία 1960. . Το καπάκι ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και μου άρεσε ο ήχος, καθώς και το σχήμα του. Πήρα την απόφαση και το πήγα στον κύριο Ζαφειριδη στη Νίκαια για να μου το κάνει τριχορδο και να μου το φτιάξει.
Στενέψε το μπράτσο στοκαρισε και λουστραρισε ε όλο το όργανο, πέρασε καινούρια ταστιερα και καραολο, πεναρια, καβαλαρηδες και κλειδια
Ο μάστορας ήταν άριστος, ειλικρινής για τους κινδύνους που μπορεί να έχει η μετατροπή τόσο παλιού οργάνου , επεξηγηματικος και συνεπής.όλη η μετατροπή και η επισκευή μου στοίχησε 220 ευρώ και είμαι υπερευχαριστημενος. Παρακάτω ανεβάζω φωτογραφίες απο το τελικο αποτελεσμα , κάπου έχω απο πριν αλλά δεν μπορώ να τις βρω. Καλή

συνεχεια

5 «Μου αρέσει»

5 «Μου αρέσει»

Ο φίλος και γείτονας Γιώργος Ζαφειρίδης μου είχε επισκευάσει και μένα προ ολίγων ετών ένα τρίχορδο κατασκευής του συγχωρεμένου Νίκου Αλυφαντή.Οικονομικός και καλός μάστορας.

Και είναι προτιμότερο αυτό από το να φτιάξει εξ αρχής καινούργιο; Είναι θέμα οικονομίας στη δουλειά, ή απλώς για την ιδέα, να διατηρηθεί -έστω και εν μέρει- το αρχικό όπως το πρωτοφτιάξανε;

Έτσι από περιέργεια ρωτώ, δεν έχω εμπειρία σε τέτοιου είδους δουλειές (ούτε σε άλλες, ούτε γενικά στην οργανοποιία.)

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι είμαι ένας εντελώς αρχάριος παίχτης στο μπουζούκι (καμιά 30αρια τραγούδια και 5-6 δρόμους ξέρω). Έχω πιάσει καμιά δεκαριά μπουζούκια στα χέρια μου,καποια καλύτερα σε ποιότητα αλλά με πολλά προβλήματα λόγω παλαιότητας , που χρειάζονταν επισκευές ή πιο καινούρια αλλά χαμηλής ποιότητας . Το καλύτερο που έχω παιξει είναι ενός φίλου που πήρε όργανο με την καθοδήγηση του δασκάλου του από τον Τάσσο Κατσιφη , πολύ καλής ποιότητας και κατάστασης 2ο χέρι , αν θυμάμαι καλά στα 900 ευρώ. Εκεί κατάλαβα την διαφορά .
Όσον αφορά το ερώτημα σου πιστεύω με κάθε επιφύλαξη, ότι με τα χρήματα που μου πήγε, 220 + 60 ευρώ αγορά , δεν θα μπορούσα να πάρω μπουζούκι με τέτοιο χαρακτήρα και στην εμφάνιση και στον ήχο. Να σου πω την αλήθεια το έκανα σαν πείραμα και πιστεύω πέτυχε.
Εχώ στα χέρια μου γύρω στα 6 μπουζούκια τα οποία είναι παλιά και για επισκευή , τα περισσότερα θέλουν καπάκι και ίσως κάνω προσπάθεια μόνος να φτιάξω κάποιο για δοκιμή. Πάντως με τον κύριο Γιώργο έμεινα έκπληκτος από την τιμή που μου είπε για την δουλειά που έκανε και ήδη τον έχω προτείνει σε φίλους που ασχολούνται.

βρήκα και μια παλαιότερη αναφορά μας στον
Γιώργο Ζαφειρίδη του 2012