Αλλαγή μεμβράνης σε μονόχορδο Γκούσλε

Καλησπέρα φορουμίτες!

Πριν λίγες μέρες αγόρασα από έναν παλαιοπώλη ένα μικρό Γκούσλε, μονόχορδο λυράκι που απαντάται στο Μαυροβούνιο κυρίως, απ’ ότι έψαξα. Το πήρα χωρίς χορδή και δοξάρι και η μεμβράνη του που είναι από δέρμα
έχει ξεκολλήσει μερικώς.

Το όργανο είναι απλά φτιαγμένο, επομένως η μεμβράνη δεν ήταν στερεωμένη με κάποιο δακτύλιο και βίδες όπως
στα μπάντζο και στα τύμπανα, παρά με μικρά ξύλινα καρφάκια.

Επισυνάπτω και φωτογραφίες για να έχετε πληρέστερη εικόνα.

Μπορώ άραγε με κάποιον τρόπο να ξανατεντώσω το ίδιο το δέρμα; Πρέπει να πάρω καινούργιο; Που; Πώς θα το κάνω;

Ευχαριστώ για τη βοήθειά σας! Καλό σας βράδυ.

Μιας και είναι απίθανο να βρεις ειδικό στην Ελλάδα, ρώτα κανένα μάστορα κρουστών. Θα πρέπει να είναι η ίδια περίπτωση όπως με τους απλούς νταϊρέδες. Ακόμα και τουμπελέκια υπάρχουν έτσι σκέτα, χωρίς στεφάνι (έχω ένα, πήλινο).

Και στην Κροατία. Είναι όργανο των επικών ποιητών, που σε μερικά μέρη των Βαλκανίων δε σταμάτησαν ποτέ από τον καιρό του Ομήρου να τραγουδούν τα κατορθώματα των μυθικών ηρώων από χωριό σε χωριό.

Ξέρεις όμως πώς κουρδίζεται; :019:

είναι το κλασικό κούρδισμα Γκουσλέ Ντουζέν!

Ευχαριστώ Περικλή. Γράφτηκα και στο Λούθιερ Τζι Αρ και με κατατόπισαν.

Χαιρετώ!

Ulysses, βρέξε το πετσί σιγά σιγά με μιά βρεμενη πετσέτα μεχρι να χάσει την τάση του, να ξετσιτώσει ας πούμε. Μετά, προσεκτικά βγάλε τα ξυλινα καρφάκια ή με το χέρι ή με λαβίδα. Βρέξε το πετσί για καλά σε μια λεκάνη νερό, θερμοκρασίας δωματίου, όταν εισαι έτοιμος να το ξαναπεράσεις πάνω στο όργανο. Ο σκοπός είναι ,όταν ειναι τελείως πλαδαρό το πετσί, να το τεντώσεις πάνω στο όργανο βάζωντας το καρφάκια που το κρατούσαν στην θέση τους. Είναι πολύ πιθανόν ότι αυτός που το πρωτοέφτιαξε να είχε περισότερο δέρμα στην διάθεση του για να το τραβήξει όσο μπορόύσε μέχρι να το σταθεροποιήσει με τα καρφάκια. Το ΄δερμα αυτό το έκοψε αφού το κάρφωμα τελείωσε. Σε αυτή την περίπτωση , μάλλον θα πρέπει να προμηθευτείς ένα καινούργιο δέρμα , όπως αυτά για τουμπελέκι, αλλά όσο χοντρό κατσικίσιο όσο γίνεται. Αυτά έχω δεί απο Γκούσλε που έχουν περάσει απ’ τα χέρια μου. Εδώ που βρίσκομαι κυκλοφορούν πολλά τέτοια όπως το δικό σου, προφανώς για κρέμασμα στον τοίχο. Το γκούσλε το διεκδικούν σχεδόν όλοι οι Βαλκάνες λαοί, αλλά όπως τις περισσότερες μονόχορδες λύρες , έχουν εκλείψει…ώς επι το πλέιστον

ευχαριστώ ανατολίτη, πολύτιμες συμβουλές. να 'σαι καλά.

Και στη Σερβία βρίσκεται. Όλη αυτή η σλαβόφωνη περιοχή είναι από παλιά γνωστή για τα επικά της τραγούδια, εκεί πήγαιναν οι πρώτοι ερευνητές, αρχές - μέσα 20ού, για ψάξιμο.

Μία μόνο χορδή, αφού χρησιμοποιείται ειδικά για να συνοδεύει (κρατάει το ίσον) τα επικά τραγούδια.

1 «Μου αρέσει»

Παίζει και μελωδία. Όχι τίποτε εξεζητημένα πράγματα βέβαια.

Βρίσκω άκρως αξιοπαρατήρητη την αντίθεση ανάμεσα στις στοιχειωδεις δυνα΄τοτητες αυτού του οργάνου και στην τόσο περίτεχνη εμφάνισή του. Προφανώς το σημαντικό είναι να υπάρχει, και όχι τι κάνει μουσικά. Και υποθέτω ότι αυτοί οι γκουσλάροι αντιμετωπίζονται ως ποιητές μάλλον παρά ως μουσικοί.

(Φυσικά ένα μονόχορδο άταστο τοξωτό μπορεί να παίξει άπειρα πράγματα. Δεν αμφιβάλλω ότι ένας βιολονίστας ή τσελίστας θα έβγαζε παπάδες με την γκούσλα. Αλλά τους γκουσλάρους δεν τους ενδιαφέρει αυτό…)