Α"Ι" σε παραλήρημα

Έκανα στο γκουγκλ την εξής αναζήτηση: “εγώ για το χατήρι σου και για την εμορφιά σου στίχοι παγιουμτζής” και η “επισκόπηση ΑΙ” έδωσε την απάντηση που βλέπετε:

Και στη συνέχεια, “αναλυτικά οι στίχοι”:

Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα λοιπόν από τα τεχνολογικά καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς, ή, τι πίνει η σύγχρονη artificial Πυθία και δε μας δίνει….

Θα μπορούσε να είναι για γέλια αν δεν ήταν για κλάματα με δεδομένη την αυξανόμενη “ανάθεση” μιας σειράς σοβαρότατων πλευρών της ζωής στην Τεχνητή “Νοημοσύνη” εκ μέρους κυβερνήσεων, κρατών κλπ. Βέβαια θα μπορουσε επίσης να πει κανείς, ότι εν προκειμένω είναι μια φθηνή εφαρμογή για ασήμαντες αναζητήσεις και επομένως δεν μπορούν να βγαίνουν συμπεράσματα… Όμως αυτό που υποπτεύομαι είναι ότι στις ακριβές και σοβαρές εφαρμογές, πολύ απλά, τα “λάθη” έχουν και πολύ σημαντικότερες συνέπειες.

2 «Μου αρέσει»

Άρα, επιβεβαιώνεται αυτό που ήδη ξέρουμε: Διπλοτσεκαρίσματα παντού, πριν βγάλουμε συμπέρασμα, κι ας προέρχονται απ’ την ΑΙ…

1 «Μου αρέσει»

Που να δεις τι γράφει για τους λαικούς δρόμους και τι μπέρδεμα μπορεί να δημιουργήσει με αυτά που προτείνει!
Θεωρώ ότι τα δεδομένα τους είναι λιγοστά για το θέμα και έτσι φαντασιώνεται απαντήσεις που δεν υπάρχουν! Μόνο θέματα που έχουν ερευνηθεί δεόντως και υπάρχει πολύ υλικό γι’ αυτά προς εκμάθηση από το ΑΙ μπορούν προς το παρόν να είναι πιο αξιόπιστα. Και πάλι όμως χρειάζεται ένα επίπεδο διασταύρωσης!

5 «Μου αρέσει»

να προσθέσω και την εμπειρία μου εδω.

το ΑΙ το δοκιμάζω κάπου 2 χρόνια τώρα.

ειναι πολλα τα συστήματα και οι εταιρίες που εμπλέκονται.

δηλαδή τους τσεκάρω. περιμένω την απαντηση των, που γνωρίζω ..

δεν γνωρίζω ποιο απο ολα τα συστήματα εχει ο Firefox, αλλα τα πάει πολυ καλά.

τσεκάρετε και ‘σεις να εχουμε μια εικόνα γενικως.

1 «Μου αρέσει»

Συγνώμη, έχουμε και δουλειές!..
(που πρέπει να γίνουν, και έχουν προτεραιότητα…)

1 «Μου αρέσει»

Εγώ έχω να καταθέσω το εξής:

Το μόνο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που έχω χρησιμοποιήσει είναι το ΤσατΤζιπιτί. Το πρωτοδοκίμασα πριν περίπου δύο χρόνια. Δεν ήταν ακριβώς καινούργιο, υπήρχαν πάρα πολλοί που το δοκίμασαν πριν από μένα, αλλά ούτε και είχε μπει τόσο στη ζωή μας όσο σήμερα.

Έκανα λοιπόν μια αναζήτηση σχετικά μ’ ένα θέμα που έψαχνα. Δε μας ενδιαφέρει εδώ να το αναφέρω, αλλά οπωσδήποτε ήταν κάτι πολύ πιο στάνταρ από τους λαϊκούς δρόμους π.χ. Το απλό κλασικό Γκουγκλ μια χαρά μπορούσε να βρει την απάντηση. Μου έβγαλε μεταξύ των αποτελεσμάτων μερικά τόσο κουφά (πράγματα που κάναν κρα ότι αποκλείεται να ήταν έτσι), ώστε το πήρα στην πλάκα κι άρχισα τις ερωτήσεις με κραυγαλέες παγίδες, για να γελάσω με τους αυτοσχεδιασμούς του.

Περίπου ένα - ενάμιση χρόνο μετά, ξαναέκανα την ίδια αναζήτηση. Οι απαντήσεις ήταν όλες λογικές και σωστές. Ξαναδοκίμασα με τις παγίδες, και δεν τσίμπησε.

Από την άλλη πλευρά, αυτό που εξακολουθεί να του συμβαίνει και τώρα είναι, όταν δεν μπορεί να βρει την απάντηση, να σε γυροφέρνει «θες να ψάξω κι εδώ - θες να ψάξω κι εκεί», κατά τρόπον ώστε κάθε τόσο η συζήτηση λες και μηδενίζει: «τα μόνα που βρίσκω είναι αυτά (τα έχει ήδη ξαναβρεί, ή τα ήξερες εσύ από πριν και ήταν μέσα στα δεδομένα της ερώτησης), θες να ψάξω κι εκεί; (έχει ξαναψάξει)». Μπορεί να πάρει κάμποση ώρα μέχρι να συνειδητοποιήσεις πως όση πρόοδος ήταν να γίνει έγινε και πλέον δεν προχωράει άλλο.

Ιδίως με τη μανία του να μην αφήνει ποτέ τίποτε αναπάντητο. Ακόμη κι αν του πεις «μην απαντήσεις, θα συμπληρώσω κάτι ακόμα», θα σου πει «κατάλαβα, δεν απαντώ» (και μπορεί να προσθέσει και «εξαιρετική ιδέα»). Οπότε η συζήτηση δεν μπορεί να φτάσει σ’ ένα τέρμα, αν δεν την κόψεις εσύ μαχαίρι. Εκτός βέβαια αν, πολύ απλά, σου βρει αυτό που έψαχνες. Έτσι και δεν το βρει όμως, έχουμε πρόβλημα.

2 «Μου αρέσει»

το πρόβλημα είναι.οτι για να λειτουργήσει σωστά πρέπει και ο χειριστής να ξέρει πολλά και το μηχάνημα να έχει πρσβαση σε πολλά δεδομένα και τα μοντέλα για το συγκεκριμένο πεδίο να είναι επαρκώς ανεπτυγμένα. Παράδειγμα: ανάλυση και αξιολόγηση δεδομένων κάνουν μοντέλα μετεωρολογίας ή υδρολογίας και αυτά είναι σχετικά αξιόπιστα, μπορούν να εντοπίσουν κενό στα δεδομένα ή σημεία που τα ίδια δεν μπορούν να αξιολογήσουν κ αι να ειδοποιήσουν ώστε να ασχολκηθούν οι ειδικοί. Το ίδιο γίνεται πχ στη σεισμολογία, δηλ μόλις γίνεται σεισμός, βγάζουν αυτόματα μέγεθος και επίκεντο και πάλι πάνε οι άνθρωποι και διορθώνουν.

Τα μοντέλα αυτά έχουν χρηματοδοτηθεί για δεκαετίες με μεγάλα κρατικά ποσά. Τα μοντέλα που δώσαν για ευρεία χρήση δεν έχουν τίποτε τέτοιο, δηλ ούτε εξειδικευμένα είναι ούτε έχουν δεδομένα. Τα έδωσαν στην κοινή χρήση για να μαζέψουν δεδομένα όχι για να δώσουν. Αυτό σημαίνει ότι σε πεδία όπως η παραδοσιακή μουσική δεν μπορούν να βοηθήσουν για όλους τους λόγους που ξέροιυμε και για έναν ακόμη: η παραδοσιακή μουσική και κάθε τέχνη έχουν μεγάλο μέρος με συμβολικό περιεχόμενο το οποίο μπερδεύει το μηχάνημα, δεν μπορεί να κάνει δηλ μεταφορική σκέψη ή σύνθεση δεδομένων όπως κάνουμε οι άνθρωποι και τα πολλά επίπεδα νοήματος στην τέχνη το μπερδεύουν το καημένο. Δεν έχει δηλ αντίληψη ότι δεν ξέρει κάτι, νομίζε ότι ξέρει.

παράδειγμα πχ τα μηχανήματα στην εντατική κάνουν ανάλυση και ειδοιποιούν σε κάθε έξαρση ενός δείκτη. Αλλά δεν μπορούν να κρίνουν αν η έξαρση είναι επειδή ο ασθενής ξυπνησε γιατί βελτιώθηκε ή γιατί επιδεινώθηκε, αυτό θα το κρόνυυν οι γιατροί. Η λογική όμως αυτή δεν βοηθάει εμάς που ψάχνουμε για τέχνη.

1 «Μου αρέσει»

ακριβώς ετσι ειναι.

παντως το 2025 ονομαστηκε6 έτος ΑΙ !

στα χρηματιστήρια παίχτηκαν πολλα λεφτά και αναμένεται η έκρηξη της φούσκας :thinking:

1 «Μου αρέσει»