Αγορα πρωτου μπουζουκιου 4-χορδου (2016 - 2017)

περίεργο, εγώ θυμάμαι που είχε ξεκινήσει ολόκληρη κουβέντα στο φόρουμ όπου υποστήριζε ότι βγάζει ήχο από όλα τα ξύλα. είχα δοκιμάσει μάλιστα και τα δύο που είχαν κληρωθεί στο φόρουμ, από λεύκα και παλίσσανδρο. δεν είδα σημαντικές διαφορές, εξάλλου ήταν απλώς αδιάφορα (και το παλισανδρένιο δηλαδή ήταν επιπέδου λεύκας).

Πάντως μου εχετε δωσει να καταλαβω οτι κανει τοσο πολυ καλη δουλεια που ακομα και στη τυχη να διαλεξεις ενα μπουζουκι της ιδιας σειρας θα ειναι το ιδιο καλο με τα υπολοιπα… Για παραδειγμα οποιο μπουζουκι και να παρεις γυρω στα 400 Ευρω θα ειναι το ιδιο καλο με τα υπολοιπα των 400. Εννοω οτι δεν ξεχωριζει καποιο ειτε οτι μπορει καποιο να μην βγει τοσο καλο οσο τα υπολοιπα… Θα κανω σιγουρα επισκεψη στο υποκαταστημα του κυριου Σταμκου στην Αθηνα και αποτι φαινεται θα γινει και επιτοπου αγορα…:slight_smile:
Γνωριζει κανενας απο τι τιμη ξεκιναει το πιο φθηνο για παραδειγμα?

Έχω ένα κέδρο καρυδιά. Μια χαρά όργανο για τα λεφτά που έδωσα. Ένας φίλος πήρε κέδρο μαόνι και βγάζει λίγο πιο μαλακό ήχο (λιγότερο οξύ). Ο αδερφός μου πήρε κέδρο καρυδιά αλλά με σκάφος σχεδόν μισό σε όγκο και έχει εντελώς άλλο ηχόχρωμα. Ένα έλατο με καρυδιά εμένα δε μου άρεσε, αλλά κακό δεν τον έλεγες τον ήχο. Απλά όχι για τα γούστα μου. Γενικά όλα κάνουν τη δουλειά τους και με το παραπάνω. Τώρα το τι μιλάει στα αυτιά του καθενός είναι άλλη (και μεγάλη ιστορία).

Και ξαναλέω ότι δεν θα σύγκρινα ένα μπουζούκι της βασικής σειράς του Στάμκου με Σπουρδαλάκη, Βαρλά, Καφετζόπουλο ή ακόμα και δικά του όργανα με συντελεστή τιμής Χ3. Αλλά για 400 και 500 ευρώ η προσωπική μου άποψη είναι ότι παίρνεις καλό πράμα για τα λεφτά σου…

Φίλε Μάνο συγνώμη για την καθυστερημένη ανταπόκριση (μιας και απευθυνόσουν σε μένα…)

Εννοώ πως σε όργανο των 400? δεν χωρά σοβαρή συζήτηση περί χειροποίητου ή βιοτεχνικού.
Ξέρουμε τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά, και αλίμονο αν περιμένουμε να βρούμε “χειροποίητο” όργανο με 400? σε επαγγελματία οργανοποιό (ούτε καν σε ερασιτέχνη…)

Απο εκεί και πέρα βέβαια δεν ξέρω αν πρέπει να επεκταθούμε σε συζήτηση διασαφήνισης των όρων…Στην σημερινή εποχή, με το πλήθος μηχανημάτων, τεχνολογίας, software και hardware που μας περιβάλλει, που σταματά το χειροποίητο και που αρχίζει το βιοτεχνικό (και το αντίστροφο…);

Αν δηλαδή η ταστιέρα χαράζεται με ειδικό μηχάνημα, τα ξύλα κόβονται με συστήματα laser υψηλής ακρίβειας, η υγρασία του ξύλου ελέγχεται με ακριβά υγρασιόμετρα, η γωνία προσαρμογής του μάνικου ελέγχεται απο ανάλογο όργανο, ο καβαλάρης έχει ακριβώς την καμπύλη του καπακιού γιατί υπάρχει τρόπος αυτό να συμβεί, το όργανο δεν είναι “χειροποίητο” και είναι “βιοτεχνικό”; Συνεπώς εγώ πρέπει να παρακάμψω όλα αυτά και να ψάξω “χειροποίητο” των σκαρπέλων, υαλοχάρτων, στόκων, καπλαμάδων και συναφών πρωτοποριακων τεχνικών του περασμένου αιώνα; Θα συνεπάγεται αυτό οτι θα καταλήξω με καλύτερο όργανο στα χέρια μου;

Θα συμφωνήσω με τον φίλο ligarosa για την παρατήρηση του για τα ακριβότερα όργανα. Δεν μπορώ να απαιτήσω (αλλά όχι και να αποκλείσω) ένα όργανο 500? να είναι ίδιας ποιότητας με ένα των 1500?. Όμως και τα δύο μπορεί να είναι εξίσου είτε “βιοτεχνικά”, είτε “χειροποίητα”…

μια που έθεσα αρχικά το θέμα “χειροποίητο” vs “μαζική παραγωγή”, θα σας ζαλίσω λίγο ακόμα.
συμφωνώ ότι σε αυτήν την κατηγορία τιμής είναι αναγκαστικά μαζικής παραγωγής, εκτός κι αν είναι ερασιτέχνης οργανοποιός που τα πουλάει χωρίς κέρδος και με τις αντίστοιχες ατέλειες. οπότε δεν θεωρώ σωστό να διαφημίζονται τέτοια όργανα ως χειροποίητα από επαγγελματίες του χώρου, και εκεί είναι η βασική μου ένσταση.
όσο για την τεχνολογία, από τα όργανα ως τα αυτοκίνητα, το πραγματικά χειροποίητο έχει άλλη ποιότητα -και άλλη αξία βεβαίως. άμα δεν μπορεί κάποιος να την διακρίνει αυτό είναι άλλο θέμα. έχω δει μπουζούκια από υπερσύγχρονο εργαστήριο (που διαφημίζει την τεχνολογία αιχμής του) με σημαντικές ατέλειες, τόσο στα πανάκριβα όργανα όσο και στην οικονομική σειρά. από κει και πέρα ας τρέχει όποιος θέλει να ανταλλάζει όργανο κάθε χρόνο στον ίδιο μάστορα, μπας και του κάτσει κανένα πετυχημένο.
αντίθετα έχω δει αρκετά παλιά όργανα είτε μαζικής παραγωγής είτε προσεγμένα, να έχουν τέτοια γνώση οργανοποιίας μέσα τους που να αντέχουν εξαιρετικά μέσα στις δεκαετίες. και για να μιλήσουμε για σύγχρονα, όταν πήρα καινούριο μπουζούκι πήγα σε εξ ολοκλήρου χειροποίητο από τον ίδιο μάστορα, από το σκάφος μέχρι την διακόσμηση. η διαφορά είναι εμφανής στην ακρίβεια και την στιβαρότητα της κατασκευής, ενώ η τιμή είναι η ίδια και χαμηλότερη ίσως από πολλούς άλλους (θεωρούμενους ως) πρωτοκλασάτους μαστόρους -που μάλιστα χρησιμοποιούν έτοιμα σκάφη και φιγούρες.
μια και μιλάμε για τιμές, θεωρώ απαράδεκτο οργανοποιός να δηλώνει ότι τα μπουζούκια του των 400 έχουν ίδιο ήχο με τα μπουζούκια του των 1500. προφανώς έχουν όλα ήχο για 400 (και έχω παίξει με αρκετά μέσα στα χρόνια). επίσης να βγαίνουν “οικονομικές σειρές” με πολλά προβλήματα, σε τιμή που παίρνεις κανονικό και σωστό όργανο από αλλού… δεν αναφέρω ονόματα γιατί πρόθεση μου δεν είναι να πλήξω συγκεκριμένους μαστόρους και να αποθεώσω άλλους, αλλά γενικά να είναι υποψιασμένος όποιος πάει να αγοράσει όργανο. δυστυχώς έχω δει αρκετούς ανθρώπους να μαζεύουν σπυρί-σπυρί ένα σεβαστό για αυτούς ποσό και να το πετάνε στην θάλασσα γιατί διαβάσανε κάποιους διθυράμβους και είδανε κάποια βίντεο στο ίντερνετ…

με πρόλαβε ο liga rosa με τον οποίον έχω την ίδια άποψη, αλλά παρ’ όλα αυτά ανεβάζω κι αυτά που έγραφα εν τω μεταξύ…

νομίζω αυτή η προσέγγιση δεν είναι η κατάλληλη…για παράδειγμα, όταν μιλάμε για “Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική” κάποιος αντιλαμβάνεται “καλύβες στα βουνά” ??? Δεν νομίζω…
Η (κάθε) νέα τεχνολογία σαφώς χρησιμοποιείται από όλους, σε όποιο βαθμό κρίνει και έχει τη δυνατότητα ο καθένας (*), αλλά αυτό που κατά τη γνώμη μου καθορίζει το“χειροποίητο” μιας κατασκευής είναι η προσοχή που δίνει ο κατασκευαστής σε κάθε συγκεκριμένο έργο του…
Για τα μουσικά όργανα, είναι γνωστό ότι δεν είναι τόσο τα υλικά που καθορίζουν το κόστος, όσο οι ώρες της δουλειάς. Σε ένα “βιοτεχνικό” όργανο λοιπόν, εκτός των “ευτελέστερων” υλικών (και “φασόν” τμημάτων με τραγικά παζάρια), οι εργατο-ώρες είναι αυτές που πρέπει επίσης να μειωθούν όσο γίνεται.
Ε, με αυτές τις συνθήκες – και πάντα σεβόμενος απεριόριστα όλους τους κατασκευαστές, αλλά όχι απαραίτητα όλες τις επιλογές τους – απλά δεν γίνεται να ασχοληθεί κάποιος με το όργανο “της σειράς” (εκτός αν έχει και ποιοτικό έλεγχο τύπου ISO ή ΤUV)περισσότερο από ό,τι έχει προ-αποφασίσει για να μείνει εντός κόστους. Η διαφορά(για μένα) είναι ότι στο “χειροποίητο”, ο κατασκευαστής έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες του οργάνου (ξύλα, λεπτομέρειες,ρυθμίσεις) πριν το βγάλει για πούλημα.
Προφανώς όλα αυτά δεν αποκλείουν το να είναι καλό ένα φτηνό όργανο και το αντίθετο.

(*) απ’ όλα αυτά τα “καλούδια” που αναφέρεις παραπάνω, το μόνο που εγώ ο ερασιτέχνης ΔΕΝ έχω είναι “σύστημα laser υψηλής ακριβείας για την κοπή των ξύλων”, αλλά αυτό δεν με κάνει καλύτερο κατασκευαστή…ο Αλεξανδρής κι ο Παλαιοδημόπουλος π.χ. (αυτούς μόνο ξέρω, για αυτό μιλάω για δικές τους δουλειές, συγχωρήστε με) ο πρώτος χαράζει την ταστιέρα “στον αέρα” με ελεύθερο χέρι χωρίς οδηγό, ο Παλαιοδημόπουλος που φτιάχνει μόνο κλασικές κιθάρες σε ίδια κλίμακα έχει φτιάξει μια ιδιοκατασκευή με 19 σταθερά δισκάκια και χαράζει όλα τα τάστα με ένα μόνο πέρασμα, ποιός μπορεί να πει ποιό είναι το “καλύτερο” ?

Ο Γρηγόρης Στεφανίδης, νέος οργανοποιός και δεξί χέρι του Σπύρου του Μαμάη, φτιάχνει πολύ πολύ καλόηχα και όμορφα μπουζούκια (3χορδα-4χορδα) με τιμή έναρξης 500 ευρώ (εγώ έχω δοκιμάσει 3 τρίχορδα αυτής της τιμής κ είναι πολύ καλά) .
Αν θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί του, το τηλέφωνό του είναι 698 298 5835.

χαιρετε,ευχαριστω φιλε babis θα μιλησω μαζι του,ενας φιλος απο το FB μου προτεινε για πρωτο αυτο το μπουζουκι,http://www.matsikas.gr/el/Product-Μπουζούκι-8χορδο-BZ8-110_766 εχετε γνωμη για το συγκεκριμενο;

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 13:37 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 12:52 —

φιλε petran17 στον Σταμκο ετυχε να περασω σημερα,το πιο φθηνο μπουζουκι ειναι στα 500 ευρω,μου αρεσε πολυ.

Φίλε Μάνο και ligarosa συμφώνω απόλυτα σε όλα όσα αναφέρετε…Δεν μπορώ να υποτιμήσω την αξία ενός οργάνου που άρχισε και τελείωσε ως κατασκευή στα χέρια ενός ατόμου, το οποίο άτομο έδωσε όλη του την προσοχή και αφοσίωση για όσο χρόνο χρείαστηκε στην λεπτομέρεια της κατασκευής και τις ιδιαιτερότητες ίσως της παραγγελίας. Αυτό το όργανο, για τους δικούς μου λόγους, θα το πληρώσω - και πολύ ορθά - 1500-2000-2500? γιατί έτσι το θέλησα εγώ, έχω συγκεκριμένες, αυστηρές απαιτήσεις ή απλά θα το πληρώσω όπως θα πλήρωνα οποιαδήποτε άλλη “πολυτέλεια”. Όπως επίσης δεν μπορώ να υποτιμήσω ενα καλό όργανο των 400-500-600?, αποτέλεσμα της δουλειάς ενός σοβαρού και ικανού οργανοποιού (μιλώντας γενικά και όχι ειδικά) που θέλει να απευθυνθεί σε ευρύτερο κοινό, με ευρεία ή περιορισμένη αγοραστική ικανότητα, έχει βρεί τρόπους να ελαχιστοποιεί το κόστος υλικών και εργασίας ή στο τέλος τέλος απλά τόσο θέλει να πουλάει! Η οργανοποιεία έχει αρχές και κανόνες. Όταν αυτοί εφαρμόζονται με επαγγελματισμό και σεβασμό προς τον μουσικό (επαγγελματία, ερασιτέχνη ή απλα χομπίστα) τότε ΟΛΑ τα όργανα είναι, με αντικειμενικά κριτήρια, καλά!

Χιλια ευχαριστω φιλε ντινος21 για τις πληροφοριες. Ειναι τσιμπημενα για τα δικα μου δεδομενα. Ηθελα να δωσω max 400.
Παντως θα τα αξιζει σιγουρα λεφτα του.

Σε ενα οργανο χαμηλης τιμης και βεβαια παιζει ρολο το κοστος των υλικων .
Ο καθε επαγγελματιας που εχει και ενα προσωπικο απο πισω να πληρωσει,τα υπολογιζει ΟΛΑ .
Απο την αλλη ο παραδοσιακος οργανοποιος δεν μετραει τις ωρες εργασιας και ξερεις γιατι;
Γιατι ενδιαμεσα θα σταματησει να πιει καφε,να πιει κανα τσιπουρο με την παρεα κα.
Ο ιδιος ομως το οργανο που θα μπορουσε να το ειχε τελειωσει στον μισο χρονο εαν καθοταν και δουλευε ,σου κοπαναει μια τιμη των 1.5-2.0 χιλιαδων ευρω και τοτε κατανοεις οτι αυτα τα λεφτα για να τα βγαλεις σαν εργαζομενος πρεπει να δουλευεις δυο μηνες συνεχεια ή και τρεις χωρις να χαλασεις ουτε σεντ .
Και μην γελιομαστε,για εναν εμπειρο οργανοποιο η κατασκευη ενος μπουζουκιου με τον απαραιτητο εξοπλισμο,εργαλεια κτλ ειναι λιγων ημερων υποθεση πλην το βερνικωμα και το σεταρισμα.
Καταληγουμε στο συμπερασμα οτι ειναι υπερκοστολογημενα και προσωπικα ο ηχος των συγχρονων μπουζουκιων δεν μου προκαλει καμια αισθηση.
Ευχαριστω.

άντε να γίνουμε κίνα και να βρίσκουμε μπουζούκια των 60 ευρώ στα φανάρια! αμάν πια με τον κοινωνικό κανιβαλισμό…
κάνε μια βόλτα στους οργανοποιούς και τα ξαναλέμε.

Παιδιά ας μην γινόμαστε κουραστικοί με ένα θέμα που έχει συζητηθεί αρκετά και άλλες φορές…Το θέμα είναι καθαρά προσωπικής αντίληψης και προτίμησης. Υπάρχουν τα αυτοκινητα των 10.000 υπαρχουν και αυτά των 50-100.000. Αδιαμφισβήτητη η διαφορά ποιότητας κατασκευής όμως και τα δύο εκπληρούν το ελάχιστο των προδιαγραφών για να βγούν στο δρόμο…Κάπως έτσι φαντάζομαι πως θα έπρεπε να είναι και σε οτιδήποτε άλλο…Στο κάτω - κάτω δεν μιλάμε για μπουζούκια των 150-200?..Μιλάμε για όργανα 400-500?. Είναι μήπως μικρό ποσό για την εποχή μας; Όποιος οργανοποιός δεν θέλει δεν τα κατασκευάζει, διατηρεί ένα συγκεκριμένο προφίλ κατασκευών και τιμών και όλα ΟΚ. Αν όμως θέλει να υπάρχει στην αγορά και με “φτηνα” όργανα, πρέπει τα όργανα να είναι ολόσωστα, με τις minimum προδιαγραφές, τα σωστά υλικά και φινίρισμα. Είτε το κατασκευάζει αυτός είτε κάποιο android…Υπάρχουν και τέτοιο οργανοποιοί…

Απο οτι καταλαβαίνω, το βασικό πρόβλημα δεν είναι τοσο πολύ η συγκριση μεταξύ οργάνων σε πολυ διαφορετικές τιμές αλλά σε παρόμοιες.

Δηλαδή δυστυχώς (απο οτι διαβάζω) υπάρχει σημαντική απάκλειση στην ποιότητα των οργάνων των ~400 ευρώ ακόμα και απο τον ίδιο οργανοποιό μερικές φορες.

Εσυ θεωρεις φυσιολογικο ενω υπαρχουν αυτοκινητα των 10.000 ευρω τα μπουζουκια να κοστολογουνται στα 2.000 ευρω;
Συμφωνω και εγω,ολα τα οργανα πρεπει να εχουν μια στανταρ ποιοτητα κατασκευης ανεξαρτητα τιμης και απο κει και πανω να βελτιωνονται.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 13:09 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 13:00 —

Εμεις οι πελατες -καταναλωτες πρεπει να κοιταμε το συμφερον μας και να μην σπρωχνουμε τους οργανοποιους να αυξανουν τις τιμες ή να τις διατηρουν υψηλες.
Εσυ δλδ εαν παρεις το ιδιο οργανο 300-400 ευρω φθηνοτερα ,θα σε πειραξει ;

Στο ίδιο μήκος κύματος είμαστε φίλε Elias…Το θέμα είναι να μπορείς να έχεις ποιότητα και στα 5 και στα 15 κατοστάρικα. Τότε λέγεσαι οργανοποιός. Μπουζούκι παίζουν οι top επαγγελματίες αλλά και ο καθένας που έχει μια αγάπη για το όργανο. Αν δεν θες να ασχοληθείς με όργανα 500? γιατί δεν σου αφήνουν κέρδος, γιατί δεν θες να βρίσκεσαι σε αυτή την αγορά, γιατί το brand name σου το θέλεις ψηλά κτλ κτλ είναι άλλο θέμα. Ο καταναλωτής έχει το κριτήριο και τον τελευταίο λόγο. Αν πουλάς φούμαρα - σε οποιαδήποτε κατηγορία τιμής - θα σου γυρίσει την πλάτη έτσι κι αλλιώς…

ΥΓ1. Σε θέματα αυτού του είδους υπάρχει και ο ψυχολογικός παράγοντας…Άντε να δώσω έγω 1500-2000? για όργανο και να μπορώ μετά να παραδεχτώ ότι δεν “παίζει”. Με το “ζόρι” τα αυτάκια μου θα το ακούνε να κελαηδάει…

Η κατασκευή οργάνων είναι μια μεγάλη ιστορία.Απο φίλο οργανοποιό που έχω συζητήσει πολλές φορές,έμαθα οτι πολλοί κατασκευαστές παίρνουν έτοιμα μέρη οργάνων και απλώς συναρμολογούν,παρουσιάζοντας τα σαν δικές τους κατασκευές.Με πολύ μεγαλύτερη τιμή ασφαλώς.Υπάρχουν οργανοποιοί που θεωρούνται ακριβοί,κατά κοινή παραδοχή όμως τα όργανα τους μιλάνε.Ο συγκεκριμένος οργανοποιός έφτιαχνε κάποτε όργανα φασόν για τον Ζοζέφ.Μου είπε λοιπόν οτι το όργανο έφευγε απο τον Ζοζέφ με 20-30% καλύτερο ήχο.Συμπέρασμα ασφαλές δεν υπάρχει.Θα έλεγα λοιπόν στον καθένα που θέλει να αγοράσει όργανο ,να ψάξει όσο περισσότερους κατασκευαστές μπορεί και ακόμη καλύτερα με κάποιον που γνωρίζει πέντε πράγματα ,και ύστερα να αποφασίσει.

επιτέλους αξιώθηκα κι εγώ να δοκιμάσω τα τρίχορδα μπουζούκια του. είδα από το οικονομικό μοντέλο των 500 ευρώ μέχρι ένα πιο προσεγμένο των 800, καθώς και ένα ενδιάμεσο. η διαφορά είναι κυρίως στο φινίρισμα, ο ήχος είναι πρίμος και δυνατός σε όλα τα μοντέλα, χωρίς την πλαδαρή “μπουζουκίλα” των 4χορδων. μου άρεσε που έχει ψηλούς καβαλάρηδες και σχετικά χαμηλά την χορδιέρα σε σχέση με τον καβαλάρη. θα ήθελα πιο γεμάτες νότες και μεγαλύτερη παλέτα ήχων και δυναμικών, αλλά στην κατηγορία των 500 έχει πιο ενδιαφέροντα ήχο από τα αντίστοιχα μαζικής παραγωγής. όποιος θέλει να ακούει και όχι να βλέπει, ας τα έχει στο νού του.

Παιδιά δεν μπορεί ένας οργανοποιός να έχει ποιότητα στα 500 και στα 1500 ευρώ. Είναι ανεκδιήγητο τουλάχιστον. Δε στέκει, πως το λένε.
Γιατί κάποιος να πάρει 1500 ευρώ όργανο, άμα βρίσκει ποιότητα σε υποτριπλάσσια τιμή? Οι καλοί οργανοποιοί, δίνουν έναν ήχο σε μια στάνταρ τίμη, που δεν αλλάζει και 5000 να δώσεις παραπάνω και η τιμή μεταβάλλεται στο τι βάζεις πάνω (με ελάχιστες εξαιρέσεις). Και είναι οι τοπ για αυτόν τον λόγο. Γιατί δεν κάνουν 500 ευρώ όργανα, κάτι που εκ φύσεως είναι αδύνατο να στέκει με ποιότητα, εκτός αν θέλουν να ρίξουν τον εαυτό τους ή αν ξεκινούν τώρα και κάνουν όνομα. Με 500 ευρώ απλά αγγίζεις αξιοπρεπές όργανο, τίποτα παραπάνω. Τόσο απλά. Είμαστε χρόνια στο πράγμα, κάτι ξέρουμε και ότι λέμε το λέμε εδώ καλοπροαίρετα για το καλό όσων δεν έχουν κάποιον προσανατολισμό. Η δική μου συμβουλή για πρώτο μπουζούκι είναι να πας με τη μια σε ποιοτικό όργανο. Κάτι που σημαίνει ότι κοιτάς πάνω από 800 ευρώ συνήθως ή μια καλή αγορά μεταχειρισμένου καλού οργάνου (που να ξέρετε, ίσως είναι και η καλύτερη επιλογή αν δε θες εμφανισιακά κάτι δικό σου). Αυτά τα ‘‘φτηνό να δει αν του κάθεται’’ δεν παίζουν, εκτός αν πρόκειται για 7χρονο παιδί. Αν όντως θες να μάθεις, πας στο καλό όργανο. Και αν δεν υπάρχουν τώρα τα λεφτά, υπομονή. Αξίζει τον κόπο. Να προσθέσω δε, ότι το καλό όργανο σε καθοδηγεί στο να μάθεις καλύτερα. Δεν έχω δει ΠΟΤΕ μπουζούκι φτηνό, των 600 π.χ. ευρώ, με καλή εύπαικτη ταστιέρα. Ντόμπρα. Είδα μπουζούκια των 600 με καλό ήχο, αλλά ποτέ δεν ήταν πραγματικά ευκολόπαιχτα.