Αγορά ρεμπέτικης κιθάρας (2007)

έχω τελευταία την επιθυμία να αγοράσω μια ρεμπέτικη κιθάρα. Τι συμβαίνει όμως :

1)Οι “φημισμένοι” κατασκευαστές τις δίνουν με πάνω από 1000-1200 ευρώ (καρβούνης, σπουρδαλάκης, καρελλάς κ γενικά όσοι ρώτησα) [ισχύει βέβαια το ό,τι πληρώσεις θα πάρεις αλλά με μισθούς 3 και 60 το μήνα …].

2)Άλλοι (ονόματα δεν λέμε-υπολήψεις δεν θίγουμε) πουλάνε με 200-300 ευρώ “συμπιεσμένο ροκανίδι/πεπιεσμένο πριονίδι” (“οργανοποιός” μου πρότεινε κιθαρόνι με 400 ευρώ με πλάτη του ηχείου ΚΟΝΤΡΑ ΠΛΑΚΕ!!!)

Οι κιθάρες της ταβέρνας στα παλιατζίδικα και οι parlor κιθάρες του εμπορίου (seagull S grand, simon & patrick, art & lutherie, cort 900 earth) μοιάζουν μια λύση, αλλά

ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΓΙΑ ΚΙΘΑΡΟΝΙ ΣΕ ΛΟΓΙΚΗ (μεσαία, 600-700 ευρά) ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ?

περιμένω απαντήσεις
ευχαριστation
μπάμπης

Μπαμπη βλεπω το εχεις ψαξει το θεμα μαλλον εχεις περασει απο τους κατασκευαστες που αναφερεις και αυτο ειναι πολυ καλο !!
Πρεπει να ξερεις οτι οταν παμε σε ενα κατασκευαστη προτιμητεο ειναι να παμε συστημενοι μηπως κερδισουμε κατι σε τιμη και σε ενδιαφερον γενικοτερα … και δευτερον διαβασμενοι. Φαινεσαι διαβασμενος αρκετα, οποτε καλο ειναι να πας και συστημενος, θα σου κανει ευκολιες ισως σου κοψει και κανενα 100ρικο. Μην ξεχνας οτι ανεφερες οργανοποιους φιρμες και οχι μονο ονοματα, αλλα καλους οργανοποιους !!
Αν εισαι λοιπον διαβασμενος θα ξερεις τη διαφορα ακουστικα και γενικοτερα μεταξυ μαονιου, καρυδιας, φλαμουριου, παλισανδρου, maple (κελεμπεκι) κλπ και θα εχεις αποψη οποτε με μια δυο δοκιμες αμα δεις οτι βρηκες αυτο που ζητας ισως μπεις στη λυση του να ταλαιπωρηθεις για να αγορασεις, παρα να ταλαιπωρηθεις οταν θα παιζεις …
Εγω μεχρι τα 35 μου ομολογω ειχα μαπα κιθαρες, με τη δικαιολογια κυριως οτι τον οργανοπαικτη δεν τον κανει το οργανο … εν μερει λαθος … Καλο ειναι να παιζεις αλλα να χεις και καλο οργανο !!
Παραγγειλα τοτε, καπως στα τυφλα, κιθαρα στο Μητρεντση -ειχα δει μονο μπουζουκι, μπαγλαμα και μισομπουζουκο του, που ηταν τελεια. Η κιθαρα βγηκε μια χαρα εχει ενα καθαρα “ρεμπετικο” ηχο. Ηταν η Νο 3 που εφτιαξε. Αργοτερα αλλες δικες του που επαιξα ηταν ακομα καλυτερες !!
Μεχρι προσφατα εδω στα Χανια ζουσε ενας Ιταλος ο Λουκα Μιλάνι που εφτιαζε κιθαρες και κιθαρονια πολυ ωραια. Τα κιθαρονια τα δινει 700 ευρω !! Βαλε αναζητηση καπου αλλου γραφω για αυτον. Τωρα ειναι Ηγουμενιτσα. Δυστυχως δεν εχω πια το κινητο του … Εχω το τηλ.του Λεωνιδα του Λαινακη που πρεπει να εχει το δικο του, στειλε π.μ.

Υπαρχει η αλλη λυση, να περιμενεις να σκασει μυτη καμμια παλια κιθαρα Αφων Παναγη ή Απαρτιαν οποτε την εκανες λαχειο !! Εγω καποτε κακως δεν πηρα μια κιθαρα Παναγη (δεν ειχε φιρμα…) μονο 70.000 (το '92) επισκευης Ρεμουνδου, γιατι ειχε πολλα λουστρα … ακομα χτυπαω το κεφαλι μου …
Η πιο καλη παλια ρεμπετικη κιθαρα -μαχιμη- που εχω παιξει ηταν μια του ΑΠΑΡΤΙΑΝ που ειχε ο φιλος ο Γιαννης ο Λιαλιάρης (που ειναι αυτο το παιδι ;:wink:

Οι ξενες που λες, ειναι πιο βιομηχανικες αρα πιο φτηνες, κυκλοφορουν και κατι Κορεατικες καλες και κατι Βουλγαρικες “Apollon” και αλλα πολλα φρουτα. Μπορει να πετυχεις και καμμια καλη, θεμα τυχης … Το να βαλεις συρματινες σε μια καλη, φτηνη κλασσικη Σπανιολικη, δε θα σε συμβουλευα.

Τελος μια διαπιστωση που εχω κανει, οτι οι καλες ξενες ακουστικες πανω απο 1.200-1.500 σοναρουν καλυτερα στα ακκορντα οταν παιζονται ρυθμ’ (ρυθμικα you know) απο τις λεγομενες ρεμπετικες, αλλα η ρεμπετικη εχει αλλο προορισμο, συνηθως δεν παιζουμε ολες τις χορδες μαζι μας ενδιαφερει το μπασσο πιο πολυ …
Παρακαλεϊσον … νασαι καλα !!

Επισης να σημειωσω οτι το '97 που επαιξα σε ενα καλοκαιρινο ταβερνακι εδω στα Χανια (σκαντζα του Κουκουλιτακη …) ηταν ενα βραδυ, τα μελη μιας μπαντας που ειχε παιξει στη βαση των Αμερικανων -καναν περιοδεια παγκοσμια- και ηρθε ο κιθαριστας ενας τυπος καπου 55 χρονων και χαζευε την κιθαρα αυτη του Μητρεντση και γενικα γουσταρανε τα ρεμπετικα ηρθε και ο βιολιστης, ενας πιτσιρικας ψηλος με καουμπουκο καπελλο και η απαραιτητη κοπελλα μεταφραστρια …
Τελος παντων ευγενικος ο τυπος μας ελεγε παιξε-παιξτε, ωραια-ωραια, εγω του ελεγα, παιξε εσυ-παιξε εσυ, με τα χιλια βασανα πιανει την κιθαρα και εγινε τουμπεκι οποτε επαιξε αγγελους το ατομο !! Δυο τραγουδακια το ενα δικο του με κατι πιασιματα ασε … ο κοσμος καταχειροκροτησε βεβαια και μετα αρχισε να ψαχουλευει την κιθαρα, τι ξυλα ειναι αυτα κλπ … Του αρεσε παρα πολυ η κιθαρα εως επαθε την πλακα του !! Εγω δεν ηξερα πως λενε την καρυδια (μετα εμαθα wall-nut). Εχει ελληνικη καρυδια στα πλαινα και αμερικανικη καρυδια στο καπακι το κατω και στο μπρατσο.
Τον ελεγαν David Kyle, μου ειπε οτι εχει μεγαλο μαγαζι με οργανα στο Μεμφις !! Οταν παω απο κει μερια θα τον ψαξω …

Θυμάμαι πριν 4-5 χρόνια που έψαχνα για ηλεκτροακουστική, γύρω στα 250.000 δρχ. είχα τότε εκτιμήσει ως ειλικρινέστατες για την τιμή τους τις καναδέζικες κιθάρες, σʼ αντίθεση με τις αντίστοιχες ανατολίτικες που δεν μου άρεσαν καθόλου, εκτός από κάποιες Takamin. Ιδιαίτερα οι Norman αποτελούσαν κατά την ταπεινή μου γνώμη την καλλίτερη σχέση τιμής και ποιότητας κατασκευής, καλά ξύλα με Fisman ηλ/κά.
Τελικά λόγω κεραυνοβόλου έρωτος πήρα μια Ovation (μπαλαντέρ σπέσιαλ) την πλήρωσα γύρω στο μισό εκατομμύριο στο Διαμαντόπουλο. Την προτείνω γιατί κάνει ικανοποιητικότατα για όλες τις χρήσεις, εμένα με πήγε πολύ μπροστά από εκεί που ήμουνα! Και δεν μετάνιωσα ποτέ για την υπέρβαση! Βρες αυτό που γουστάρεις χωρίς περιορισμό τιμής, αυτή βολεύεται, ανάλογα βέβαια και τις υποχρεώσεις σου, εγώ κάποτε το κλασικό πιάνο του γιου μου το πήρα με καταναλωτικό δάνειο…

Νομίζω ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε λίγο τα πράγματα!

Από την μιά έχουμε τις εξ ολοκλήρου χειροποίητες κιθάρες που σήμερα στην συντρηπτική τους πλειοψηφία έχουν αξιόλογα ξύλα και πολλή προσωπική εργασία (μεροκάματα) του οργανοποιού. Από την άλλη έχουμε τις βιομηχανοποιημένες κιθάρες.

Η άποψή μου είναι ότι σε τιμές μέχρι 1000 ευρώ δεν μπορείς να περιμένεις καλή χειροποίητη κιθάρα (εκτός αν ο οργανοποιός τρελλάθηκε ή αν έχει μεγάλη και επείγουσα ανάγκη από χρήματα). Σύμφωνα με τα δικά μου στοιχεία οι γνωστοί καλοί οργανοποιοί δίνουν τις κιθάρες τους (συνήθως ρεμπετοκιθάρες) πάνω από 1.500?. Και νομίζω ότι αξίζουν τα λεφτά τους με το παραπάνω.

Αντίθετα, με σχετικά λίγα χρήματα μπορείς να βρείς βιομηχανοποιημένη κιθάρα (κορεάτικη ή κινέζικη) με αρκετά καλή απόδοση σε σχέση με αυτό που πληρώνεις. Για παράδειγμα πριν μερικούς μήνες είχα δεί στον Κωνσταντέλλο κιθάρα Cort με μόλις 270?. Τότε μου είχε πεί ότι θα έφερνε μια πολλή καλλίτερη με γύρω στα 450?.

Φίλε Babis, ο PaKag έχει απόλυτο δίκιο σε όσα προανέφερε γι αυτό και εγώ δεν έθιξα καθόλου την αγορά καλής χειροποίητης, δυστυχώς δεν βρίσκεις στην τιμή που ανέφερες…
Θα ήθελα από προσωπική εμπειρία να σου πω επίσης ότι έχει σημασία υπό ποίες συνθήκες θα χρησιμοποιείται η κιθάρα, αν θες μια κιθάρα για την ταβέρνα θα πρέπει να μην είναι μια πανάκριβη γιατί θα σου βγει το μάτι με το πρώτο χτύπημα που θα φάει. Δυο φορές πήρα την «καλή» μου σε ταβέρνα και τις δύο φορές απόκτησε από ένα σημάδι για ενθύμιο, και όχι εξ αιτίας μου… έκτοτε την κρατώ εσώκλειστη!
Αν δεν βιάζεσαι ερεύνησε σε μερικά μεγάλα μαγαζιά για καμία κιθάρα σε προσφορά, τυχαίνουν κάπου-κάπου κάτι πολύ ωραίες περιπτώσεις.
Παλαιότερα είχα πετύχει στο Στόλλα στην Πάτρα μια απίθανη ακριβή ηλεκτροακουστική Gild, στα δύο τρίτα της τιμής της, επειδή είχε ένα πρόβλημα αισθητικής κυρίως, (χτύπημα χαμηλά στο καπάκι και σπασμένο λούστρο), δεν την πήρα βέβαια γιατί και με την έκπτωση ήταν έξω από τις οικονομικές μου δυνατότητες…
Επίσης είχα δει στο Διαμαντόπουλο πρόπερσι μια ανάλογη περίπτωση, μια εξαίρετη Seagull ή Norman δεν θυμάμαι καλά τώρα, σε προσφορά 200 ?, με ανάλογο με την προαναφερόμενη πρόβλημα. Θα την έπαιρνα αβίαστα για χρήση παρέας και ταβέρνας, αλλά έβγαινα εκτός προϋπολογισμού στη δεδομένη χρονική στιγμή αφού αγόρασα ηλεκτρική & ενισχυτή. Αργότερα που την αναζήτησα είχε πετάξει!
Και οι δύο περιπτώσεις δεν ήσαν βιτρίνα, γι αυτό σου λέω ψάξτο και ρώτα, δεν χάνεις τίποτα!
Επίσης κοίτα και την αγορά από το Ιντερνετ π.χ. http://www.thomann.de/gruppe-GIGE-23.html?iwid=2

σαφώς και ό,τι χειροποίητο και καλό θα το πληρώσεις αντίστοιχα. το ερώτημα ήταν αν υπάρχουν οργανοποιοί που να φτειάχνουν αξιοπρεπείς ρεμπέτικες κιθάρες σε μεσαίες τιμές (όπως ο Ιταλός που προαναφέτεται πιο πάνω ή —όπως μου είπε προφορικά έναν φιλαράκι— ο Βαγενάς στην Πάτρα). Αυτό ψάχνω, αλλιώς θα καταφύγω σε εργοστασίου.

ευχαριστώ που γράφετε
να είστε καλά
μπάμπης

Δεν τον ξερω βρε Μπαμπη …
τα οδοιπορικα την ταλαιπωρια την σκεφτεσαι … εχει κι αυτη κοστος …

Αλλα και η περιπετεια να παρεις μια κιθαρα … αυτη που γουσταρεις εσυ,
εχει κι αυτη τη χαρη της !!!

Παρεπιμπτοντως, πριν απο λιγο μου ειπε ο Μακης (sealabs) τιμη απο κιθαρα καινουρια του Γιαννη Αλεξανδρη του γνωστου κατασκευαστη και ουτιων και αλλων στη Θεσσαλονικη : 1.800 ευρωπουλα !!
Τσουζ…

Αν καταλήξεις σε εργοστασιακή, μπορείς να επιλέξεις μεταξύ κάποιων αρκετά αξιοπρεπών επιλογών σε λογικές τιμές, όπως π.χ. ΤΑΚΑΜΙΝΕ με σκάφος Dreadnought, που βγάζει πολύ γλυκό και μπάσο ήχο. Γενικά, αυτού του τύπου τα σκάφη είναι πιο μπασαδόρικα και κάνουν για ρεμπέτικο παίξιμο. Άσε που πλέον πολλές εταιρίες τα βγάζουν και κοφτά για να μπορείς να παίζεις και χαμηλά.

Ρϊξε μια ματιά και στο -άθλιο- site του Καγμάκηνα πάρεις μια ιδέα και από τιμές.

φίλε γιώργο άμα τον είχα τον παρά, θα τα 'δινα τα 1800. Αλλά για αυτό που λέει ο webmaster, τις ΤΑΚΑΜΙΝΕ τις έχω ψάξει (έχει και δυό μοντέλα “μικρότερα”, το EF417s http://www.takamine.com/?fa=detail&mid=1986&sid=67 και EF407 http://honolulu.craigslist.org/oah/msg/259733912.html τα οποία όμως δεν εισάγονται).

Μπάμπη είναι κούκλες και οι δυό, με με ελαφρά προτίμηση προς την Ef417s. Νομίζω έχουν “ρεμπέτικη σιλουέτα”! από ήχο άραγε?

δεν θα μάθουμε ποτέ, εκτός αν κάποιος τις δοκιμάσει στο εξωτερικό…

Φάτε μάτια ψάρια…

Διαφωνω,δεν γινεται “ρεμπετικη σιλουετα” με δεκατεσσαρι μανικι, σκαφη θωρηκτα η cutaway, truss rod και X brace.
Αλλα με 12 ελευθερα ταστα στο μανικι,σκαφος κανονικο και εγκαρσια διαταξη καμαριων, οπως ολες οι παλιες λαικες και ρεμπετικες κιθαρες.

Το θέμα είναι τι αγοράζουν τα χρήματα που μπορεί κάποιος να διαθέσει.

Κατά τη γνώμη μου “ρεμπέτικο” ήχο που ζητάς τον έχουν αποκλειστικά οι χειροποίητες. Οπότε καλά κάνεις και ψάχνεις στους οργανοποιούς. Βασικό είναι όμως και να ακούς τον ήχο του κάθε μάστορα, ώστε να αποφασίσεις τι σου ταιριάζει. Πάντως τιμές μέχρι 1000 άντε 1500 ευρώ είναι εντός πλαισίου της λογικής.
Απο ΄κεί και πέρα κοντά σ’ αυτό τον ήχο πλησιάζουν αρκετές εργοστασιακές κιθάρες.
Υπάρχει ένας φίλος μερακλής, ο οποίος ξεκίνισε να μοντάρει ηλεκτρικές, μετά από κάποια χρόνια είδα να φτιάχνει σκάφη για μπουζούκια και τελικά πριν κάποιους μήνες μου έδειξε 3 χειροποίητες ακουστικές πάρα πολύ καλές.
Για το πίσω μέρος έχει βάλει βραζιλιάνικο παλίσσανδρο, το πιο καλό και ακριβό ξύλο που υπάρχει απ΄όσο ξέρω. (Αυτό ίσως να μην είναι και τόσο καλό, απ’ την άποψη ότι ανεβάζει υπερβολικά το κόστος μιας κιθάρας). Ίσως χάνουν λίγο στη μόστρα αλλά ο ήχος είναι πολύ γεμάτος και για μένα βρίσκεται κάπου ανάμεσα στον “ρεμπέτικο” ήχο και στον ήχο των εργοστασιακών μοντέλων, όπου κατά κανόνα (με λίγες εξαιρέσεις) όσο ανεβαίνεις σε τιμή ανεβαίνεις και σε ποιότητα.
Δεν θυμάμαι πόσο ακριβώς τις έδινε αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο να τις ακούσει κανείς. Ειδικά κιθαρίστες που παίζουν λαϊκά και ρεμπέτικα.
Η λύση της μέτριας έως φτηνής πάντως φαίνεται να είναι αυτή που σου ταιριάζει. Συστήνω ανεπιφύλακτα τις καναδέζικες που ανέφερες (Seagull, Norman, Simon & Patrick κλπ.) Είχα μια Norman πριν από χρόνια και τη δάνεισα σε φίλο για να παίξει σαββατοκύριακο σε ταβέρνα και δεν μου την επέστρεψε ποτέ. Μου έδωσε 500 ευρώ και την κράτησε. Βέβαια είχα πάει στο Λογοθέτη και τη διάλεξα μέσα από 10 τουλάχιστον.Πήρα μια ακριβή Santa Cruz μετά.
Επίσης η λύση της μεταχειρησμένης συστήνεται.
Ο φίλος λέγεται Τζίμης Καρυστινός και το μαγαζάκι είναι ένα πολύ μικρό κατεβαίνοντας την Ιπποκράτους αριστερά γύρω στο 130 - 100.
Πάρτε καλύτερα τηλέφωνο 210-3638165 και 6973-611758.

Εννοείς τον τζίμη απέναντι από το ΠΑΣΟΚ μάλλον. Μου είχε επισκευάσει την κλασσική μου το 1997, μου άλλαξε καβαλάρη, τέλεια δουλειά, πολύ καλός μάστορας. Θα περάσω να ρίξω μια ματιά. ευχαριστώ

Όχι δεν εννοώ τον Τζίμη στο Πασόκ. Το γράφω ξεκάθαρα κατεβαίνοντας την Ιπποκράτους αριστερά γύρω στο 130 - 100. Το μαγαζί δεν έχει καν ταμπέλα.
Καλύτερα πάρε τηλέφωνο.

οκ, θα το έχω στο μυαλό μου.
σ’ευχαριστώ

Αν ενδιαφέρεσαι ένας φίλος δίνει μια Norman (BS μοντέλο νομίζω). Και φτηνά, όχι πάνω από 300 ευρώ.